Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GALERIJA E-FLUX

Ulična heroina OKO i doajenka performansa Sanja Iveković idu u NY

sanja iveković
28.03.2015.
u 18:24

Kolektiv WHW predstavlja angažirane umjetnice

Naš ponajbolji kustoski kolektiv WHW uskoro će u newyorškoj galeriji E-Flux predstaviti dvije ponajbolje hrvatske umjetnice, doajenku performansa Sanju Iveković i mladu uličnu heroinu OKO. U galeriji u kojoj su, među ostalima, izlagali kineski disident Ai Weiwei i genij autodestrukcije Gustav Metzger, ali i hrvatski postkonceptualist Mladen Stilinović, naše umjetnice bit će dio izložbe "So You Want to See" (Dakle želiš vidjeti) koja okuplja radove šest žena različitih generacija i zaleđa, kojima je zajednički interes za subvertiranje normi društava u kojima žive i rade.

Sanja Iveković proslavila se radovima prožetima feminističkim aktivizmom i političkom provokacijom, od debitantskog "Slatkog nasilja" (naziva pod kojim je 2011. imala i veliku retrospektivu u newyorškoj MoMA-i) te performansa "Trokut", zabilježenog na legendarnoj fotografiji na kojoj umjetnica masturbira u majici s američkim simbolima čitajući Bottomoreove "Elite i društva" dok joj pod prozorom prolazi Titova povorka, do monumentalne instalacije "Lady Rosa of Luxemburg" i potresne serije printova Ženska kuća (Sunčane naočale).

OKO je pripadnica mlade generacije uličnih umjetnika s diplomom Akademije likovnih umjetnosti koja podjednako efektno djeluje na natrulim fasadama velikih gradova i u konvencionalnim izložbenim prostorima londonskog Victoria and Albert Museum i zagrebačkog MSU-a.

>> Galerija Tate nagodinu izlaže naše pop artiste

>> Otkrijte COOL stranu Londona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije