Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Actopolis

Gagić i Gladović otvorili izložbu u Greti

Actopolis
05.07.2016.
u 17:11

Riječ je o umjetničkom radu, „kompoziciji u nastajanju“, koji će se predstaviti u dvije etape

Sinoć je u zagrebačkoj galeriji Greta otvoren prvi dio audio-participativnog projekta „Full Range Society“ umjetničkoga dvojca Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović).

Riječ je o umjetničkom radu, „kompoziciji u nastajanju“, koji će se predstaviti u dvije etape. Prvi dio rada naslova „Zvučne iskaznice“, posjetitelji će stvarati u fizičkom prostoru galerije Grete u Zagrebu, fiktivnoj čekaonici, a sastoji se od anonimnog ispunjavanja izmišljenog anketnog obrasca FRS.001. Posjetitelji galerije moći će odgovoriti na niz standardnih pitanja (o njihovoj starosti, bračnom stanju, nacionalnoj pripadnosti, stupnju obrazovanja i sl.), koja nalazimo u većini formulara čija je svrha prikupljanje osobnih podataka (primjerice za potrebe izdavanja vize, dizanja kredita, zasnivanja radnog odnosa, traženja državljanstva i ostalo). Nakon ispunjavanja obrasca FRS.001 unos se potvrđuje otiskom prsta na računalu, čime se aktivira i kamera koja skenira ispunjeni obrazac. Kamerom se u računalo prenose osobni podaci. Prenesene podatke računalo obrađuje i  pretvara u individualnu zvučnu sliku unositelja podataka, njegovu odnosno njezinu „zvučnu iskaznicu“. Vrijednosti zvuka mijenjaju se ovisno o unesenim informacijama, i na taj se način stvara niz jedinstvenih mikrokompozicija. Izložba će biti otvorena od 5. do 10. srpnja.

- Instalacija u Greti zapravo je gradnja osobne kompozicije koju stvara svaki posjetitelj kroz unos različitih parametara putem upitnika u koji je moguće upisati rod, dob, nacionalnost, vjersku (ne)opredjeljenost, bračno stanje, imovinsko stanje, obiteljsko stanje i sl. Svaki upisani podatak mijenja strukturu zvuka u prostoru u kojem posjetitelj boravi, a po završetku upisa dobivamo jedinstvenu zvučnu sliku koja odgovara isključivo toj osobi. Ovim pristupom želimo naglasiti jedinstvenost svakog čovjeka kao jedinke bez obzira na pripadanje bilo kojem društvenom kontestu - naglasio je Gagić.
 
Drugi dio projekta predstavit će se internacionalnoj publici tijekom rujna ove godine kao web projekt, a koji se temelji na virtualnoj, statističko-demografskoj, zvučnoj mapi Europe (www.fullrangesociety.net).

- Web projekt nudi nam uvid u složenost odnosa ljudskog bivanja u zajednicama koje nazivamo državama. Kroz javne podatke o stanovništvu u pojedinim europskim zemljama moguće je pratiti promjene kroz koja te zemlje prolaze kroz povijest. Naravno, radi se o novijoj povijesti za koju imamo statističke podatke. Kao i kod instalacije fokus je na pretvorbi podataka u zvuk. Svaki posjetitelj weba moći će odabrati određenu zemlju, povijesno razdoblje ili više njih i manipulirati raspoloživim statističkim podacima (npr. broj stanovnika, bruto dohodak, odnosi većinskih i manjinskih nacionalnih zajednica, demografska slika i sl.) te tako kroz online zvučnu kompoziciju imati drugačiji uvid u svijet oko sebe - objasnio je Gladović.
 

Podsjetimo, zagrebački projekt „Nevidljivo pripadanje/Invisible Belonging“ otvorio je u travnju Saša Šimpraga s radom "Povezivanje“, nakon čega je uslijedila istraživačko-radionička faza projekta „Zajednice skrbi“ umjetnice Selme Banich, te svjetlosno-krajobrazna instalacija „Cesta pripadanja“ Nikole Bojića u zagrebačkom Podbrežju u lipnju. Nakon realizacije audio-participativne instalacije „Zvučne iskaznice“ u Greti, već početkom rujna iščekujemo izložbu Tonke Maleković naziva „Spaces Between Living Places“ u Galeriji SC, zatim završnu intervenciju Selme Banich u zagrebačkoj Folki te predstavljanje online kompozicije „Full Range Society“ dvojca Lightune.G. Kustosica zagrebačkoga projekta „Invisible Belonging“ arhitektica je Ana Dana Beroš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije