Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'naglo ćudoređe'

'Erotiku' morali maknuti zbog - erotike!

Erotika Robert Budor Ivan Branko Imrović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
27.02.2014.
u 12:12

Dvojica hrvatskih umjetnika prisiljena su, bez objašnjenja, skinuti svoje radove iz Medijateke Francuskog instituta. Nisu im rečeni razlozi, niti da ikome smetaju radovi pa o tome nagađaju. Je li slika ženskoga tijela povod za prijevremeno micanje izložbe?

– Zaprepašteni smo! – rekli su nam Robert Budor i Ivan Branko Imrović, dvojica akademskih slikara, koji su jučer bili prisiljeni skinuti svoje umjetničke radove izložene u izlozima Medijateke Francuskog instituta u Zagrebu! Sigurni smo da su se osjećali poput dječaraca uhvaćenih u grijehu i kažnjenih, ali – nepravedno.

Akademski slikar Robert Budor i akademski kipar Ivan Branko Imrović, profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna koju je prije diplome na ALU i sam završio, izložili su radove s erotskim motivima. Izložba se eksplicitno zvala “Erotika”, dakle znalo se što dolazi u izloge Medijateke.

Prenio im službenik

Uz potporu Ministarstva kulture i Grada Karlovca izložba je ljetos postavljena u karlovačkoj galeriji Karas. Sada je, međutim, očito zasmetala njezina erotska eksplicitnost, vidljiva u dva Budorova rada sa scenom oralnoga seksa, sfumatiziranom, ali ipak jasnom.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Nema inače drukčijeg tumačenja prijevremena skidanja izložbe koje je naložio šef Medijateke gospodin Luc Levy.
Umjetnicima je to prenio službenik za kulturu Mišo Ušulica s kojim su umjetnici otpočetka komunicirali o svemu u vezi s izložbom. Rekao im je da je Odbor naložio da moraju skinuti izložbu. Nisu im, međutim, rečeni razlozi, niti da se itko buni niti kome i što smeta pa su razloge mogli samo naslućivati. Nisu, naime dobili nikakvo pisano obrazloženje.

Zid šutnje

Jasno je da Budor i Imrović doživljavaju sve kao čin agresije i nedopustivu nepristojnost. Pokušali su doznati što je posrijedi od g. Levyja, a potom i od veleposlanice Francuske u Zagrebu gospođe Michèle Boccoz, ali se, kažu, nisu uspjeli s njom naći.

– Pa nemaju Francuzi diplomaciju od jučer, a sigurno je da imaju dobre standarde ophođenja... Nama se pak ništa osim erotike ne čini tu spornim razlogom, ali čudi to naglo ćudoređe jer dolazi iz zemlje “francuskog poljupca” – kazao je Budor.

Komentara 1

ĆA
ćaćaća
12:51 27.02.2014.

a da radovi nisu u službi partijske ideologije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije