Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivno Rodin u Zagrebu

Iz Pariza je konvoj krenuo 21. travnja. Išlo se po etapama, nema 'droncanja' umjetnina

auguste rodin u zagrebu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/18
24.04.2015.
u 17:23

U tegljačima je sve kompjutorizirano, vlaga i temperatura su jasno, optimalne

Dva teška kamiona s prikolicama Kunsttransa poduzeća LP ART, specijaliziranog za prijevoz umjetnina, stigla su jučer u 14 sati pred Umjetnički paviljon u Zagrebu. Bila su puna sanduka s umjetninama velikog francuskog kipara Augusta Rodina čija se izložba "Rodin u Meštrovićevu Zagrebu" 6. svibnja otvara u Zagrebu kao uzvratna izložba Meštrovićevoj izložbi na festivalu hrvatske kulture u Francuskoj 2012. godine.

Veliko uzbuđenje

S velikim smo ih uzbuđenjem dočekali s tehničkom ekipom Paviljona i posebnom ekipom pristiglom iz Splita, s kolegama iz splitskog Muzeja Ivana Meštrovića i zagrebačkog Ateljea Meštrović, s ravnateljicom Paviljona Jasminkom Poklečki Stošić, i još jednim kamenim domaćinom – Meštrovićevim spomenkom Andriji Meduliću koji stoji ispred Umjetničkog paviljona! Iz kamiona je s ekipom njemačkih vozača izašla Audrey D'Hendecourt iz pariškoga Muzeja Rodin, povjesničarka umjetnosti koja se posebno školovala za menadžment u kulturi, i sad se već tri i pol godine bavi tim poslom.

Najteže joj, kaže, pada tri dana biti zatvorena u kamionu. No takav je protokol – umjetnine se ne smiju "droncati" satima po cesti. Svakih osam sati je pauza. Zato tegljači s Rodinom putuju od 21. travnja iz Pariza. Prenoćili su u Frankfurtu i u Beču. Tada su posebno strogo čuvani. U njima je sve kompjutorizirano, vlaga i temperatura su naravno optimalne za umjetnine. S gospođom D'Hendecourt razgovaramo dok čekamo viličara da počne istovar Rodinovih umjetnina. – Ajoooj – kaže na pitanje koje Rodinovo djelo najviše voli, no onda bez puno dvojbe odgovori: – Moj favorit je skulptura Meditacija. I Nediljko Pleić iz splitske ekipe za doček umjetnina priznaje da je uzbuđen: – Pa Rodin je veliki kipar. Čitao sam da je radio s Meštrovićem... – kaže nam. A Darko Trempetić iz zagrebačkog Ateljea Meštrović podsjeća nas da će golema 2,8 metara visoka Rodinova skulptura Victora Hugoa biti izložena u Ateljeu Meštrović jer ne može kroz vrata Umjetničkog paviljona!

Poželio je poklon

Jako je ozbiljna koautorica Rodinove izložbe Barbara Vujanović iz Ateljea Meštrović. Birala je, koncipirala izložbu i uz francusku kustosicu Veronique Matiuss napisala drugi uvodni tekst o Rodinovu stvaralaštvu za katalog u kojem o Rodinu piše još pet francuskih autora! Zagreb će vidjeti čak 57 Rodinovih skulptura, 20 crteža i 20 fotografija.

– Meditacija je za nas važna skulptura – kaže Barbara – jer je Meštrović 1913./1914. poželio da mu je Rodin pokloni nakon što ju je vidio na izložbi secesije u Rimu. Barbara obećava i druga otkrića vezana za Rodina i Meštrovića. Pričekat ćemo izložbu da ih vidimo!

 

Komentara 1

PA
pankogulo
09:10 25.04.2015.

je li uhićena ravnateljica paviljona koja je lažno procjenjivala umjetnine za HGK i GVidoševića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije