Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
decumanus

Dvije retrospektive Otona Glihe za stogodišnjicu rođenja

Oton Gliha
Foto: Grad Krk
1/3
10.08.2014.
u 10:02

Gliha je izdvojio jednu komponentu – gromače, svoga velikog otkrića do kojeg je došao postupnim sažimanjem promatranih pejzažnih motiva, njihovim svođenjem na osobni i proživljeni slikovni oblik nastao transformacijom neposrednih dojmova

Tridesetak rijetko izlaganih crteža Otona Glihe što ih je selektirao i obradio povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže predstavljaju postav dviju retrospektivnih izložbi u krčkoj galeriji Decumanus, projekta kojim se obilježava stogodišnjica rođenja poznatog krčkog slikara kojeg su obilježili motivi naših gromača.

Postav je sačinjen iz crtačkoga dijela Glihina opusa i nastoji pokazati prirodu njegova crteža. Njime se razotkriva Glihina analiza krčkog krajolika i kompozicijsku pejzažnu sintezu, proces rada, formalne i sadržajne odlike. Iz specifičnosti krčkoga ambijenta, Gliha je izdvojio jednu komponentu – gromače, svoga velikog otkrića do kojeg je došao postupnim sažimanjem promatranih pejzažnih motiva, njihovim svođenjem na osobni i proživljeni slikovni oblik nastao transformacijom neposrednih dojmova. Kako je Gliha sam zapisao, do otkrića je došao u rano proljeće 1954. – prije točno šezdeset godina kad je uočenu pejzažnu strukturu krčkoga tla, oblikovanoga bezvremenim trudom čovjeka, povezao s glagoljskim slovima i time došao do biti, vlastitog, ali i univerzalnog svijeta slika.

Prva izložba otvara se 12. kolovoza i traje do 22. kada se otvara druga izložba.     

>> Ovo je popis 560 umjetnina koje je skupio Vidošević

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije