Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
davor vugrinec

'Dok je Sanader birao imena, ja sam birao slike'

'04.10.2013., Gradski stadion, Koprivnica - MAXtv 1. HNL, 12. kolo, NK Slaven Belupo - NK Lokomotiva. Davor Vugrinec. Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
06.02.2015.
u 12:15

Skupljam isključivo djela najcjenjenijih hrvatskih umjetnika, samo kvalitetu

U umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 26. veljače do 12. travnja bit će izložena remek-djela hrvatske moderne, a posebno je zanimljiv vlasnik tih vrhunskih slika i skulptura. To je Davor Vugrinec (39), najbolji strijelac HNL-a i bivši nogometni reprezentativac. Njegova strast prema umjetnosti traje već 20-ak godina, a u svojoj kolekciji ima isključivo hrvatske autore.

– Ovom izložbom ostvario se moj dugogodišnji san, sada će svi ljudi moći vidjeti remek-djela iz moje kolekcije. Na izložbi će biti 42 slike i devet skulptura. Najznačajnije su slike Penelopa Bele Čikoša Sesije, Medovićeva Pompejanka, Uzelčeva Magdalena, Plančićev akt, Kraljevićeve Tri gracije, Jobova Krčma, ali i još mnoge druge. Od skulptura najznačajnija je Meštrovićev predložak za Strossmayera. Samo su dva napravljena, jedan je u Meštrovićevu atelijeru, a drugi u mojoj zbirci – ponosno kaže Davor Vugrinec.

Prepoznaje prljavštinu

Kaže da se strast za umjetnost rodila slučajno.

– U to vrijeme družio sam se s pokojnim Anđelkom Herjavcem, koji je godinama skupljao slike. On me uveo u svijet umjetnosti – dodaje. Vugrinčeve kolekcije ne bi se posramio nijedan muzej.

– Skupljam isključivo remek-djela najcjenjenijih i najskupljih hrvatskih umjetnika. To je moja filozofija. Kad saznam za neko remek-djelo, strpljiv sam i čekam idealnu priliku uvjeren da ću ga uspjeti kupiti. Neke slike vrebam već deset godina – otkriva Vugrinec. Mnoge kolekcionare vodi želja za zaradom, no kod Vuge je isključivo riječ o strasti.

– Ja sam isključivo strastveni kolekcionar, ne kupujem slike kako bih ih poslije preprodavao i zaradio, već ih kupujem zato što ih želim imati u zbirci. Naravno da ima i prljavština kod kupnje i prodaje slika, ali ja sam u nogometu naučio prepoznati prljavštine. U počecima kolekcionarstva Vugrinec je i griješio.

– Vjerovao sam ljudima pa sam neke slike i preplatio, no sada sam toliko educiran da me više nitko ne može prevariti. Pročitao sam izuzetno puno knjiga o slikarstvu, najviše dok sam bio po karantenama s klubovima – objašnjava. Jednu izuzetno vrijednu sliku kupio je doslovno iz prtljažnika. Riječ je o Maškerati Frane Šimunovića, jednom od njegovih najboljih djela nastalom 1936.

– Prodavač mi je sliku pokazao u prtljažniku. Odmah sam shvatio da je riječ o važnom radu, prebacili smo je iz jednog automobila u drugi – prisjeća se Vuga. Jedna od najvrednijih Vugrinčevih slika, koju će također pokazati na izložbi, Kraljevićeve su Tri gracije. – Trgovci su to ulje ponudili na zagrebačkom tržištu, nastala je pomutnja i odmah se javilo nekoliko iznimno jakih kupaca, tajkuna, kojima nisam mogao konkurirati. Kontaktirao sam i s obitelji, pravim vlasnicima slike, no ništa se nije moglo učiniti. Bio sam strahovito žalostan i otišao sam kući u Varaždin uvjeren kako mi je Kraljević pobjegao. No nakon nekog vremena vlasnici slike došli su k meni u Varaždin i donijeli "Tri gracije" ponudivši mi je po nešto nižoj cijeni nego ostalim potencijalnim kupcima.

Bit ćete šokirani ljepotom

Očito su u meni prepoznali moju kolekcionarsku strast i ljubav prema umjetnosti. Bio sam presretan jer je riječ o prvoklasnom djelu iznimne ljepote, koje više od 40 godina nije bilo prikazano u javnosti. Slika takvog značenja na tržištu je svakih 20-30 godina, a ja sam je uspio nabaviti – kaže Davor i dodaje: – Uglavnom, svakome od koga kupujem izuzetno se teško rastati od slike. Neki su čak i plakali kada su mi prodavali sliku, ali morali su zbog loše financijske situacije u kojoj su se našli.

Vugrinec kaže da je kolekcionarstvo kod njega velika strast, čak i ovisnost, a srećom, supruga Petra povjesničarka je umjetnosti, pa ga u tome podržava.Na pitanje ima li "jaču" zbirku od Sanaderove ili Vidoševićeve, odgovara da ima.

– Oni su kupovali imena, primjerice Bukovca, a ja sam kupovao slike. To je velika razlika – smješka se Vugrinec. Vugrinčeva izložba nakon Umjetničkog paviljona u Zagrebu bit će prikazana i u njegovu rodnom Varaždinu, a vjerojatno će obići i cijelu Hrvatsku.

– Dođite to pogledati, bit ćete šokirani ljepotom tih slika – poručio je Vuga.

>> Sjajne umjetničke prinove Moderne galerije u Zagrebu

Komentara 2

KO
Komacero
18:15 09.02.2015.

E moj Vugrinec vidim ja da ti nemas pojima o umjetnosti i da si spisko lovu na kopije a ne na hrvatske odabrane velicine.ti kupujes ziheraski.Nemas nijednu moju sliku vec imas slike mrtvaca

KO
Komacero
18:28 09.02.2015.

hrvatska umjetnost je kic balkaskih pervezija,a sanader nije bio kolekcionar jer je slike krao ili mu sluge poklanjale.u umjetnost trebas investirat ko u nevinu zenu da imas osjecaj da pripada samo tebi iako je svi gledaju i dive joj se.slikaa moze bit ko fotografija to za one bez mozga ili drugacija odraz psihe umjetnika vremena i okoline.Picasso je primjer loseg slikara ali najveceg umjetnickog genijalca covjek koji je crto pimpacom da bo uzdrmo ljutske osjecaje.meni moje slike predstavljaju ljubavnice koje ljubomorno cuvas od masa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije