Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oblikovanje

Dizajnerska snoviđenja Staše Čimbur u Ljubljani

sTASA cIMBUR
19.10.2014.
u 13:00

Nesputanost izgrađenu u iznozemstvu Staša Čimbur ugradila je u svoj dizajn koji do 6. studenog izlaže na Mjesecu dizajna u Ljubljani

U nekadašnjoj tiskari Mladinske knjige u Ljubljani počeo je "Mjesec oblikovanja", koji je poznatoj hrvatskoj dizajnerici pokrivala i objekata za glavu Staši Čimbur pripremio samostalnu izložbu pod nazivom "Rapsodija u bijelom". Taj starinski naziv krije međutim vrlo moderne Stašine misli o dizajnu koji može na glavu, a može i u sobu kao ukras interijera! Uvijek je tako. Modne objekte Staša Čimbur gradi prema pravilima svojeg obrta, ali u suštini polučuje umjetnički efekt, ocjenjuje povjesničar umjetnosti Vladimir Rismondo ml.

Obrtnički start kod Staše nema jedan cilj, biti šeširom. Uvijek je tu skok u stranu, u umjetnički predmet kojem često ne možemo ni naći utilitarno obrtničko ishodište. "U tom raskoraku između tehnike izrade i finalne slike objekta pojavljuje se misao o dizajnu, i to jednostavno zato što je autorica u svakom trenutku mogla objekt dizajnerski preusmjeriti u pravcu drugačijeg vizualnog identiteta", bilježi Rismondo. I zato je Staša u Ljubljani!

Izložbu "Rapsodija u bijelom" Staša je početkom godine izložila u crno obojenoj "kutiji" od 25 četvornih metara. Prekrivene je prozore pretvorila u ključanice koje mame na pogled unutra gdje se bijeli objekti nižu poput kadrova filma, čime se, smatra autorica, pojačava želja za njihovim posjedovanjem. Doista, ljepota je neodoljiva poput lanca snovitih prizora... Na internetu su to vidjeli organizatori Mjeseca dizajna u Ljubljani i smjesta pozvali Stašu. Ona tu sudjeluje i u modnoj sekciji programa gdje izlaže jako dopadljive šešire i kačkete maskirnog uzorka koji je dodatno grafički obrađen.

– Riječ je o zlatnim i srebrnim folijama koje sugeriraju pokret, industriju, mašine/tračnice... – kaže Staša. Malim avijatičarskim kapama dodala je šešire kojima je obod dovoljno velikih da štiti ramena od jesenskih kiša... Staša je velik dio života provela i na zagrebačkoj i na inozemnoj adresi. U inozemstvu je izgradila karijeru i reputaciju ozbiljne umjetnice-dizajnerice. Naše je autore otpočetka učila nesputanosti i u dizajnu i u modnom oblikovanju.

>> Ovogodišnji DFWZ otvara senzacionalna Staša Čimbur čije lude šešire obožava Josipa Lisac

>> Završnica Dreft Fashion Weeka ostavila bez daha. Sve su pratile i Severina, Monika Mamić, Lejla Filipović...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije