Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA

Davor Vuković slikarstvom užitaka očarao Bečane

izložba,Davor Vuković
Foto: Snježana Herek
1/4
17.10.2014.
u 17:41

Izložbu pod naslovom ''Arhipelag“ otvorio je u četvrtak navečer u Hrvatskom centru u Beču hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota

Nakon New Yorka te brojnih europskih gradova i bečka publika ima priliku upoznati izuzetnog hrvatskog suvremenog slikara Davora Vukovića (63) i njegove slike s motivima jedinstvenog mediteranskog ambijenta, podneblja njegove mladosti. Izložbu pod naslovom ''Arhipelag“ otvorio je u četvrtak navečer u Hrvatskom centru u Beču hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota istaknuvši kako je riječ o fantastičnoj izložbi ''visokog umjetničkog dometa, od koje i naši prijatelji Austrijanci mogu profitirati“.

Vezano uz hrvatsko-austrijsko kulturno povezivanje Bakota je podsjetio na velike i nezaboravne zasluge u ljeto ove godine preminulog don Stipe Mlikotića, župnika u Gradišću, koji je i Vukotiću omogućio da tamo izlaže.

- Bio je veliki intelektualac i poznavatelj kulture i most povezivanja Austrije i Hrvatske - rekao je hrvatski veleposlanik. Zahvalio je gradišćanskim Hrvatima i Hrvatskom centru (HC) na suorganizaciji Vukovićeve izložbe u Beču, a predsjednik HC-a Tibor Jugović zahvalio je svim nazočnima na dolasku. Potom je Vuković pozvao Bečane da razgledaju njegov izložbeni postav od 22 akrila na platnu, dodavši kako su u radosti življenja, njegova najveća inspiracija svjetla Mediterana, bistro more, toplo plavetnilo neba, čudesne zvjezdane noći i sjećanja na ljeto…Raskošnim jakim bojama i tonovima te izazovnom pozitivnom energijom koja zrači iz umjetnikovih djela slikar je kao razigrani pjesnik nanoseći svoje impresije akrilikom na platno ovjekovječio sve što ga fascinira u mediteranskom ambijentu., prvenstveno more. Već na otvaranju izložbe Hrvatima i njihovim austrijskim prijateljima koji su bili očarani recentnim umjetnikovim djelima bilo je jasno da je riječ o jedinstvenom kreativnom hedonizmu svojstvenom samo strastvenim osobama osebujnog stila. A upravo je to ono po čemu je Vuković i u svijetu prepoznat: slikarstvu užitaka koje obilježava istinska ljepota, toplina i ugodnost za oko.

Foto: Snježana Herek

Autor izložbe također je posthumno zahvalio don Mlikotiću, te gradišćanskim Hrvatima na gostoprimstvu. Likovne kritike na Vukovićev stvaralački opus čitala je studentica Jelena Duvnjak. Glazbeni okvir izložbi svirajući na gitari dalmatinske pjesme dao je jedan od vođa ansambla Dubrovački kavaljeri iz Beča, skladatelj i solist Josip Čenić. Davor Vuković jedini je hrvatski autor uvršten u knjigu The Best Modern and Contemporary Artists.

- Neizmjerno sam sretan i počašćen mojim uvrštenjem među svjetski renomirana imena kao što su Picasso, Miro, Klee, Chagall, Warhol, Pollock itd. Biti u toj prestižnoj selekciji čini mi se kao da sanjam - rekao je skromno za Večernji list poznati hrvatski slikar, pjesnik i intelektualac koji, kako je istakao, pronalazi radosti u ''malim stvarima“. Dodao je kako je zajedno s renomiranim austrijskim i hrvatskim slikarima njegov rad prikazala lani i austrijska televizija ORF u filmu ''Kunst im Dorf“, prilikom proslave 25. obljetnice kulturne manifestacije ''Umjetnost na selu“ u Malom Borištofu u Austriji.

Nakon bečke samostalne izložbe najavio je sljedeću izložbu u Eiffelovom tornju u Parizu. Kako je napomenuo, svjestan je da u svoje planove mora uključiti i veliku reprezentativnu izložbu u Zagrebu, što je obećao i hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću. Umjetnik živi i radi u Zaprešiću.

>>Izložba 'Volim matematiku' privukla ljubitelje umjetnosti, matematičare i učenike

>>Hrvoje Puškarić odabrao ulja na platnu s plesnim pokretima

Komentara 1

KO
Komacero
18:12 17.10.2014.

ove slike si nebi objesio ni u wc,svako je danas umjetnik i sve je umjetnost ako si proso kumrovecku skolu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije