Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preminuo Ante Sorić

Čovjek koji je uveo hrvatsku kulturu u novo doba

ante sorić
Foto: Muzejski dokumentacijski centar
15.10.2014.
u 14:30

Ante Topić Mimara zavolio je Sorića i njihova je suradnja trajala punih dvadeset godina. No Klovićevi dvori bili su kreativna jezgra Ante Sorića, gdje je ostvario sve svoje najvažnije projekte koji su mu donijeli ugled među onima koji su točno znali što je učinio za hrvatsku kulturu i umjetnost

Hrvatska je ostala bez jednog od prvih pametnih, a izuzetno poduzetnih ljudi u hrvatskoj kulturi Ante Sorića koji je u srijedu u noći u 86-oj godini preminuo zbog zdravstvenih komplikacija. Sa Sorićem, pravnikom po struci, koji je iz Splita došao sa srcem punih ideja i snage da ih provede u djelo, počelo je novo doba dobro biranih programa, velikih, marketinški odlično vođenih izložbi kojima je doveo do tada neviđen broj posjetilaca.

Velika izložba kineske umjetnosti u Klovićevim dvorima i danas drži rekorde gledanosti. A Hrvatska je od njega dobila više od 40 odličnih izložbi! U mirovinu je otišao sa 51 godinom radnog staža – 20 je radio u turizmu, a 20 s puno snage i volje za dobrobit svih u kulturi. Radio je kao turistički predstavnik Jugoslavije u Londonu od 1961. do 1967. pa u Privrednoj komori Hrvatske, zatim kao direktor Sportske dvorane i naposljetku 1971. kao zastupnik u Saboru, na dva mandata. Od 1979. bio je bez posla dvije godine –  proglašen je hrvatskim nacionalistom. 

Izbačen je, kažu, iz Sportske dvorane jer nije htio zaposliti sina nekog glavonje, znajući da je niškoristi. Stalno je bio izložen političkim kušnjama. No tada u kulturnoj politici najvažniji čovjek, dr. Stipe Šuvar poslao je Sorića da pomaže kolekcionaru Mimari oko smještaja zbirke u Zagrebu, na obje lokacije – na Gornjem gradu, gdje nije ostala, i u današnjem Muzeju Mimara.

Ante Topić Mimara zavolio je Sorića i njihova je suradnja trajala punih dvadeset godina. No Klovićevi dvori bili su kreativna jezgra Ante Sorića gdje je ostvario sve svoje najvažnije projekte koji su mu donijeli ugled među onima koji su točno znali što je učinio za hrvatsku kulturu i umjetnost. 

Šuvar je tome zdanju prvo dao ime Muzejski prostor, a prvi predsjednik neovisne Hrvatske dr. Tuđman inzistirao je de prostoru dade ime Klovićevi dvori, iako Klović nikad nije živio u Zagrebu. Ante Sorić suprotstavio se toj konstrukciji, i eto ga iznova u političkoj napetosti. No izlagačka mu je ostavština u hrvatskoj kulturi takva da nije zaslužio da mu njegov nasljednik ne pošalje pozivnicu ni na jednu izložbu koja se otvarala nakon što je Sorić otišao u mirovinu...

Od Ante Sorića oprostit ćemo se u ponedjeljak 20. listopada na zagrebačkom Krematoriju.

Komentara 3

MM
marijan.mikovic
15:32 15.10.2014.

Dragi barba Ante , hvala Vam na prijateljstvu .Marijan Miković

Avatar drInternet
drInternet
18:48 15.10.2014.

Bila je čast i inspiracija poznavati gospodina Antu. RIP

PA
pankogulo
20:02 15.10.2014.

Članak vrvi neistinama. Previše krivih podataka za tako kratak članak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije