Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstvena kolekcija

Četiri tisuće raritetnih novinskih naslovnica spašenih iz kontejnera

branko lovrić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
11.06.2016.
u 13:37

Digitalizirana zbirka prvih brojeva svih novina i fanzina koji su izlazili na području Hrvatske trebala bi se naći u novom Muzeju medija

U sklopu Medijskih susreta u Matici hrvatskoj ovog je tjedna predstavljen idejni projekt Muzeja medija, koji po uzoru na washingtonski Newseum strastveno gura pročelnica Odjela za komunikologiju Hrvatskih studija Nada Zgrabljić-Rotar.

– Muzej bi se prostirao na barem tisuću kvadrata, obuhvaćao bi i suvremene elektroničke medije, a njegova realizacija bila bi omogućena sredstvima iz fondova EU – objasnila je Zgrabljić-Rotar ističući kako bi u muzeju bilo posebno zanimljivo vidjeti bogatu kolekciju novinskih naslovnica koje je prikupio pročelnik Odjela za medije Matice hrvatske i umirovljeni direktor Večernjega lista Branko Lovrić.

Bogate devedesete

Njegova zaista impresivna zbirka broji gotovo četiri tisuće naslovnica, i to prvih brojeva najrazličitijih novina i fanzina koji su izlazili na području Hrvatske, čiji je dio upravo izložen u Matici.

– Kada sam prije 50-ak godina počeo skupljati prve brojeve novina, nisam ni bio svjestan koliko je različitih izdanja tu izlazilo. Između dva svjetska rata u Zagrebu je izlazilo ukupno 200-tinjak dnevnih novina. Devedesetih se na kioscima pojavilo gotovo šesto novih izdanja, od kojih su neki bili kratkog vijeka, a neke još uvijek čitamo – objasnio je Lovrić.

U zbirku je među ostalim uložio mnogo novca, jer morao je namiriti cijeli odred ljudi koji tragaju za starim i rijetkim izdanjima.

– To su osobe koje prekopavaju tavane, podrume, tone i tone odbačenog papirnog otpada, spa- šavaju stvari iz reciklaže, pa čak i kontejnera. Izdanja koja mene zanimaju mogu biti strašno rijetka i to ima svoju cijenu. Dok neke, poput mitskih Ephemeridas Zagrabiensis, još nisam uspio pronaći, nekih izdanja imam i po pet-šest primjeraka jer otkupljujem sve što mi donesu kako bih zadržao motivaciju svojih suradnika – rekao je Lovrić dodajući da je na sebe preuzeo mukotrpan proces katalogizacije i digitalizacije svega prikupljenoga.

Od rokera do mesara

Kako Lovrić nekritički prikuplja sve što se u našim krajevima moglo naći, u njegovoj zbirci ima i ustaških i partizanskih novina, fanzina, glasila nacionalnih manjina, seljaka, rokera, mesara.

– Zanimaju me samo prvi brojevi jer smatram da se u njima najbolje ogledaju kapaciteti neke redakcije. Oni su koncentrat sveg novinarskog znoja uloženog u porinuće novog lista – ocijenio je pokazujući nam ponosno naslovnice koje se kreću od uvjerljivo najvrednijeg prvog broja Kraljskog Dalmatina, koji je odlukom samog Napoleona porinut 1806. u Zadru, do prvog broja Forum.tma, Le Mondea i drugih recentnih izdanja od kojih su 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije