Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studio Josip Račić

Apastraktne engime Nikole Koydla treba doživjeti i osjetiti, a ne uzalud dešifrirati

Labirinit
Foto: Moderna galerija
1/3
16.09.2014.
u 13:50

Na izložbi koja traje do 5. listopada Koydl slika salonski lijepe zagonetke ljubavi, mudrosti i samog umjetničkog djela

        Kad treba prepoznati nešto novo i nepoznato, nastojimo naći čemu poznatome sliči to što vidimo. Isto nam se događa i pred umjetničkim djelom, osim ako ono nije realistično pa je otprve jasno što prikazuje.

Ali zagonetka počinje već kod i najjednostavnijeg apstraktnog djela. Kod Nikole Koydla, poznatoga slikara i profesora emeritusa, zagonetka je višestruka čak i kad mu dobro poznajemo djelo. Večeras u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” Koydl izlaže nove radove. Redom su to apstrakcije čiji je lajtmotiv labirint kao slika stvari koje nemaju odgonetku ili su nerazmrsivo zagonetne poput ljubavi, slobode, mudrosti i samog umjetničkog djela.

Koydl ih slika salonski lijepe, enigmatičnim oblicima i kolorističkim kompozicijama. Lirsku apstrakciju lelujavih oblika tu strogo kontrolira “oštra” geometrija, a motivika nam uvijek pred nosom zalupi vrata taman kad nam se učini da smo je dešifrirali.Kakvo dešifriranje!

Djelo treba doživjeti. Osjetiti. Koydla možete pogledati do 5. listopada.     

>> Desetljeće Nikole Koydla u Muzeju za umjetnost i obrt

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije