Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUBILARNA

Spektakularna manifestacija: Ljubitelji umjetnosti i kulturne zabave pohodili Noć muzeja

Noć muzeja
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/39
30.01.2015.
u 22:43

Pripremljeno je više od 200 programa, u više od sto gradova i mjesta

Naravno da su ljubitelji umjetnosti i kulturne zabave širom Hrvatske u velikom broju pohodili i jubilarnu, 10. noć muzeja! Pripremljeno im je i ovaj put više od 200 programa, u više od sto gradova i mjesta, a uz velike izložbe poput Tartagline zbirke u Splitu, Guercina, Miróa, ili Koglera u Zagrebu, najintrigantniji su programi vezani uz Nikolu Teslu, njegov znanstveni genij i utjecaj na umjetnost, bez kojega i ne bi bilo umjetnosti koja se oslanja na nove medije.

Tesla je u središtu ovogodišnje Noći muzeja temom “Izumi i otkrića: Nikola Tesla – univerzalni um”. Upravo je on tema programa u Mimari, u izložbama Jane Žiljak Vujić i Pere Jelisića. Birajući pak pojedince koji poput Nikole Tesle aktivno mijenjaju područje u kojem djeluju, kolekcionar Marinko Sudac i kustos Branko Franceschi pripremili su izložbu u splitskoj Galeriji umjetnina gdje izlažu češki neoavangardist i teoretičar Jiři Valoch i Boris Bućan.

Vrhunac te nove Tesline misije u pridobivanju nove publike za kulturu, znanost i umjetnost je program u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti gdje su u interaktivni dokumentarac Helene Bulaja Madunić “Mehaničke figure inspirirane Teslom” uključeni slavni domaći i strani umjetnici poput Marine Abramović, Terryja Gilliama, Laurie Anderson, Mare Milin, Borisa Cvjetanovića i brojnih drugih.

Ni to nije sve o Tesli. A ni djelić svega što je večeras privuklo tisuće ljudi svih dobi. Prvi se put u Noć muzeja uključio Muzej bl. Alojzija Stepinca, smješten uz zagrebačku katedralu, i to Stepinčevom spomen-zbirkom s brojnim dokumentima i predmetima.

Noći muzeja otvorile su ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i trenutačna šefica Zagreba Sandra Švaljek, podržavajući Hrvatsko muzejsko društvo koje tom manifestacijom na najbolji način afirmira modernu muzejsku djelatnost s koje je odavno skinuta prašina. Voditeljica Noći muzeja i zamjenica ministrice kulture RH Vesna Jurić Bulatović kaže za Večernji list da se želi male gradove i mjesta osvijestiti za vrijednosti kulturne baštine i dostupnost kulture i umjetnosti.

– Valja osvijestiti činjenicu da kultura uvelike utječe na razvoj lokalnih zajednica, što je apsolutno u suglasju s onim što radi naše Ministarstvo kulture i za što se zalaže Europska zajednica – naglašava V. Jurić Bulatović. A Tesla kao tema pomoći će i reafirmiranju Teslina zavičaja, Like i Gospića!

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Foto: Borna Filić/PIXSELL

>> Izumi i otkrića Nikole Tesle glavni su motiv desete Noći muzeja

>> Ovogodišnja Noć muzeja u Sisku u znaku Rima

Komentara 2

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
23:39 30.01.2015.

Maskare kak volim maskare kaj se nisu u sirotinju obukle idiota rade iz nas al i iz sebe i povraca mi se opet joj kak mi bu krema minuse dala al tko ih hebe

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
23:42 30.01.2015.

Drage moje maskare umjetnost je danas prezivjet ajmo gospodo i dame minuse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije