Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonko Kusić:

'Stepinac je bio jedini od vođa bilo koje vjerske zajednice koji je ustao protiv rasnih zakona'

Zvonko Kusić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
14.07.2016.
u 10:39

Neuključivanje povjesničara sa srpske strane je poruka na koji način oni gledaju na cijelu situaciju, rekao je Kusić

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić danas je u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog posvećenoj radu mješovite komisije Katoličke i Srpske pravoslavne crkve o nastavku postupka kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca poručio da široj javnosti, posebno mlađim generacijama, treba neprestano otkrivati Stepinčev lik i djelo jer mnoge činjenice iz njegova života nisu dovoljno poznate ili blijede protokom vremena.

- Stepinac je bio u oporbi prema četiri totalitarna režima – fašističkom u Italiji dok je bio na studiju u Rimu, kraljevskoj diktaturi u Jugoslaviji, NDH i komunističkom režinu nakon 1945., no uspio se održati u svim tim vremenima. Nakon suđenja postao je nacionalni simbol otpora, nade i nesalomivosti, dio kolektivne svijesti hrvatskog naroda i time je prerastao svoju svećeničku ulogu - kazao je akademik Kusić, priopćio je HAZU.

Dodao je da su nedvojbeno potvrđena Stepinčeva djela spašavanja Srba i Židova, podsjetivši da je među ostalim 1943. od logora i smrti spasio 58 štićenika židovskog staračkog doma Lavoslav Schvarz u Zagrebu koje je smjestio na svoje imanje u Brezovici. Akademik Kusić je odluku pape Franje o osnutku mješovite komisije nazvao malim iznenađenjem i presedanom, a osvrnuo se i na činjenicu da među predstavnicima Srpske pravoslavne crkve nema nijednog povjesničara.

- Neuključivanje povjesničara sa srpske strane je poruka na koji način oni gledaju na cijelu situaciju - rekao je akademik Kusić, izrazivši nadu da će mještovita komisija uspjeti približiti stavove dviju strana i postići određeno suglasje oko Stepinca. 

Vjerujem da će se iskristalizirati i činjenica da je Stepinac bio jedini od vođa bilo koje vjerske zajednice koji je u okupiranoj Europi ustao protiv rasnih zakonarekao je akademik Kusić, dodavši da je neprimjereno licitirati je li Stepinac u spašavanju progonjenih mogao učiniti više.

>> Hoće li se biskupi i episkopi uspjeti dogovoriti o Stepinčevoj ulozi u NDH

Komentara 38

MO
mobitel20
11:34 14.07.2016.

Najstrasnije je kako se dvolicnjaci srbi i na ovom portalu "groze" Stepinca...a potpuno presucuju javnu potporu vrha SPC nacistickoj Njemackoj i Nedicevoj fasistickoj Srbiji ! Plus toga je srpski kralj i Vlada jos 1940. usvojili rasne zakone . Jos zaa vrijeme Jugoslavije ! Macek i Hrvati su bili protiv ! Ovo su nesporne povijesne cinjenice a ne jugosrpska mitomanija . Stepinac i Crkva u Hrvata nikad nista slicno nisu podrzali ! Podrzali su ideju neovisne Hrvatske, ne rezim , ali bas to je za jugonacionaliste najveci krimen ! To je to...

MO
mobitel20
11:27 14.07.2016.

Problem je sto i kod nas jos prevladava jugonacionalisticka komunisticka "povijest" a mnogi kadrovi su izravni stovatelji takve ideologizirane i lazljive povijesti koja potpuno ignorira dokumente i povijesne cinjenice. To je bila cijena "pomirdbe i zajednistva".Nuzno je otvoriti sve arhive i nuzno je u javnost i obrazovni sustav iznijeti punu istinu pa ma kakva bila ! Zapitajte se tko se tome protivi... O Srbima je bespredmetno i govoriti. Kod njih se , po pitanju Hrvata , potpuno stopila velikosrpska i jugonacionalisticka lazna "istorija".

Avatar CORPUS OMNE . . .
CORPUS OMNE . . .
11:26 14.07.2016.

Tko je pratio moje komentare zna da sam ja posljednji koji će reći ijednu pozitivnu o NDH, ,režimu, vlasti, zakonodavstvu i bilo čemu što vonja na ustaštvo, a bogme i radikalni nacionalizam bilo koje vrste. Međutim poistovjećivanje Stepinca s NDH i ustaštvom je ipak odveć neprimjeren način da se hrvatskom narodu u cjelini i bez ostatka nametne stigma genocidnosti i mržnje, posebno prema srpskom narodu. Onaj tko je nešto pročitao iz izvornih dokumenata i autora koji nemaju veze s nacionalizmom bilo koje vrste treba znati da je Stepinčevo obiteljsko porijeklo, njegova mladost pa i ukupno njegovo djelovanje obilježeno upravo suprotnim idealima. Idealima bratstva sa srpskim narodom prije svega. On je u 1. sv. ratu bio "solunac" i nikad ne bi postao nadbiskupom i kardinalom da ga nije "amenovala" kuća Krađorđevića. U konačnici njegovog brata je doslovce ubio Pavelić, ai on sam nije bio daleko od takvog ishoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije