Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Assangeovim stopama

Zviždači iz Bruxellesa žele raskrinkati EU i njegove birokrate

\'A gagged demonstrator holds placards during a protest over the arrest of the WikiLeaks founder, Julian Assange, outside the City of Westminster Magistrates\' Court in central London, on December 7,
Reuters/Pixsell
13.12.2010.
u 20:06

Osnivači BruxellesLeaksa smatraju da je Unija previše birokratizirana te da ključne odluke uglavnom donose iza dobro zatvorenih vrata

Nakon svjetski poznatog WikiLeaks, koji je dobro prodrmao svjetsku politiku i diplomaciju, ovih smo dana dobili i BruxellesLeaks, koji će se fokusirati na objavljivanje tajnih dokumenata iz Europske unije.

Lobisti u EU

Iako osnivača ovog zviždačkog portala žele ostati anonimni, na internetu se dosta piše o njima, a već su dali i nekoliko anonimnih intervjua. Riječ je o ljudima koji su radili u medijima ili u komunikacijskim agencijama u Bruxellesu. Vjeruju u budućnost Europske unije, ali smatraju da je Unija previše birokratizirana, da je pod prevelikim utjecajem lobističkih tvrtki te da se, što posebno ističu, ključne odluke uglavnom donose iza dobro zatvorenih vrata. Osnivači BruxellesLeaksa pozivaju sve zaposlenike u Europskoj uniji, zatim mnogobrojne lobiste i članove nevladinih organizacija da im dostave dokumente koji bi mogli biti zanimljivi za javno objavljivanje.

Kažu da im nikako nije cilj izazvati revoluciju kao što je to učinio WikiLeaks. Oni zapravo samo žele poboljšati funkcioniranje birokratske Europske unije. Počeli su razmišljati o BruxellesLeaksu jer su u vrijeme dok su radili kao novinari i komunikacijski stručnjaci u Bruxellesu susretali mnoge ljude koji su željeli objaviti neke zanimljive dokumente, ali se to nisu usuđivali jer su se bojali za svoj posao. Osnivači BruxellesLeaks tvrde da se ravnaju prema visokim moralnim i etičkim načelima te da neće objavljivati dokumente koje su po svojoj prirodi tračerski. Vodit će računa o tome da objavljeni dokumenti ne ugrožavaju nekome posao ili život. Imaju dobre kontakte u tradicionalnim medijima, što je jamstvo da će zanimljivi dokumenti koje im dostave zviždači doprijeti do širokog kruga čitatelja. Potencijalne zviždače i korisnike mole za razumijevanje jer su u nastanku. Dobro bi im došla svaka pomoć, a posebno tehnička.

Nekako u isto vrijeme, nekad najbliži suradnici osnivača WikiLeaks Juliana Assangea osnovali su novi portal za zviždače koji su nazvali OpenLeaks. Tvrde da će se razlikovati od Assangea i njegova WikiLeaks po tome što će biti politički neutralni. Neće se fokusirati na politiku SAD-a te će puno više voditi računa o tome mogu li nekoga ugroziti objavljivanjem nekih povjerljivih dokumenata. Osnivač OpenLeaksa Daniel Domscheit-Berg tvrdi da oni nikada ne bi nasumce objavili 400.000 dokumenata o Iraku kao što je to učinio Assange.

Više posrednik

OpenLeaks neće izravno objavljivati škakljive dokumente, nego će biti neka vrsta posrednika između zviždača i tradicionalnih medija. Ističu da će mediji koji budu objavljivali dokumente biti i odgovorni za posljedice. Osim što će tradicionalni mediji puno profesionalnije obraditi dokumente, u OpenLeaksu smatraju da će na taj način smanjiti pritisak političkih moćnika na svoj portal. Do sada su vlasti uglavnom progonile WikiLekas, a uopće nisu problematizirale tradicionalne novine koje su zapravo najzaslužnije što su tajni dokumenti došli do široke čitateljske publike.

Ključne riječi

Komentara 14

KA
karlovcankica
04:11 14.12.2010.

nadam se da uspiju..mozda ce dolar opet 150$..zivi se u nadi..za nas bar jos ima nade!

Avatar bakunjin
bakunjin
15:17 14.12.2010.

Dobra vijest.

JA
jankoprekobrda
21:57 13.12.2010.

treba rskrinkati kopiad birokratsku i otijerati u tri PM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije