Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon ukidanja ureda

Župnici će skupljati podatke o ubojstvima iz doba komunizma

mile bogović
Jurica Galoic/PIXSELL
29.10.2012.
u 09:33

Kao najpogodniji čin obilježavanja spomena na žrtve predlažu se hodočašća na mjesta stradanja ili križni put

Katolička crkva u Hrvatskoj kreće u konkretnu akciju prikupljanja podataka o žrtvama komunističkog progona pa će uskoro župnici diljem Hrvatske početi primati informacije o žrtvama.

Tragovi mučeništva

Odgovor je to Crkve državi na njezino izbjegavanje hvatanja u koštac s problemom komunističkih žrtava te na ukidanje Ureda za žrtve komunističkih zločina.

Konkretnu inicijativu pokrenula je Komisija za martirologij Hrvatske biskupske konferencije na svome nedavnom susretu u Zagrebu pod vodstvom gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića.

Rečeno je da je u ovome trenutku “najvažnije uspostaviti povjerenstva u svakoj nad/biskupiji koja bi pomagala komisiji u osmišljavanju programa na terenu i u ostvarivanju konkretnih zadaća”.

Predlaže se, također, da biskupije obilježavaju svake godine spomen na žrtve, odnosno da je najpogodniji način da se hodočasti na mjesto stradanja ili da se ondje obavi križni put.

“Svakako treba raditi na traženju tragova mučeništva na našim prostorima, napose u Drugom svjetskom ratu i poraću. Komisija sa žaljenjem konstatira snažan otpor državnih vlasti da se napravi popis svih žrtava tog razdoblja, što se čita iz nastojanja da se dokine Ured za žrtve komunističkih zločina.

Obrasci župnicima

Zato će trebati – koliko je to moguće – poraditi preko župnih ureda da se istražuje ne samo tragove mučenika nego i sve žrtve.”

“Župnicima će trebati dostaviti obrasce koje bi uz pomoć svojih suradnika ispunjavali i slali u biskupijsko povjerenstvo”, objašnjavaju iz Komisije za hrvatski martirologij i najavljuju kako će se uskoro na njihovu portalu hrvatski-mucenici.net moći pronaći potrebni materijali koje će čitatelji moći dopunjavati i slati svoje primjedbe.

Također, biskup Bogović najavio je i pokretanje Instituta za istraživanje posljedica totalitarizama 20. stoljeća. 

>>Matić gasi Hebrangov Ured za istraživanje komunističkih zločina

Komentara 106

DU
Deleted user
09:48 29.10.2012.

Za svaku pohvalu. Još samo kad bi organizirali prikupljane podataka o žrtvama sexsualnog zlostavljanja i pedofilije u sopstvenim redovima.

OB
-obrisani-
09:48 29.10.2012.

Bilo je žrtava i prije i poslije ima ih i danas, a bit će ih i u budućnosti. Crkveni oci nemaju što raditi pa sviraju ..... . Kruha, kruha, dajte nam kruha!!!!! Jeste li rekli Milanoviću da ne bi slučajnoajno pozvao papu da nam opet dođe. Nemojte nema potrebe.

TZ
tarantula-zg
09:47 29.10.2012.

kad vec kopaju po povijesti, zasto ne krenu istrazivati i zrtve inkvizicije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije