Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zavlači istražitelje

Kalinić prvi kojeg ćemo po novom dogovoru izručiti Srbiji

kalinic sretko
Press
11.08.2010.
u 13:24

Zemunac ima tri dana da uloži žalbu na odluku suda, što će najvjerojatnije i učiniti.

Sretko Kalinić (38), zvani Zver, koji je prije dva mjeseca ranjen u mafijaškom obračunu na zagrebačkom jezeru Rakitje, bit će izručen Srbiji, prema nepravomoćnom rješenju koje je donijelo Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Kalinić je u Srbiji, kao jedan od pripadnika zemunskog klana, pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003.

Na nepravomoćno rješenje Izvanraspravnog vijeća Kalinić, koji je rođen u Zadru pa ima i hrvatsko državljanstvo, može se žaliti u roku od tri dana. Moguće je da će to i učiniti s obzirom na to da je kazao istražnoj sutkinji sredinom srpnja da se protivi izručenju jer smatra da u Srbiji ne bi imao pošteno suđenje. O eventualnoj Kalinićevoj žalbi odlučit će Vrhovni sud.

Ponovit će mu se postupak

Ako do izručenja dođe, to bi bio prvi slučaj izručenja hrvatskog državljanina drugoj državi, nakon sporazuma o izručenju između Hrvatske i Srbije koji su 29. lipnja potpisali ministri pravosuđa Ivan Šimonović i Snežana Malović.

Glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je danas da je doneseno nepravomoćno rješenje Izvanraspravnog vijeća o izručenju Sretka Kalinića, koji uz hrvatsko ima i srpsko državljanstvo.

S obzirom na potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije, nema prepreka za izručenje Kalinića Srbiji, rekao je Devčić.

Korupcija i organizirani kriminal

Srbija se obvezala da će Kaliniću ponoviti kazneni postupak budući da je osuđen u odsutnosti, a to je također predviđeno sporazumom koji su potpisale Hrvatska i Srbija, objasnio je Devčić.

Prema sporazumu, izručenja su moguća u strogo određenim situacijama. Izručivati se mogu samo osobe koje su pod kaznenim progonom zbog djela organiziranog kriminala i korupcije.

Kaznena djela za koja se traži izručenje moraju biti definirana po UN-ovim konvencijama o organiziranom kriminalu i korupciji. Za ostala kaznena djela, uključujući i ratne zločine, izručivanja ne dolaze u obzir.

Još istražuju putovnicu

Kalinić se trenutačno nalazi u zagrebačkome Okružnom zatvoru u Remetincu.

Zbog putovnice na ime Drage Cesara, kojom se koristio Kalinić, a koja je izdana u PU zagrebačkoj, unutarnja kontrola istražuje odakle mu dokument.

Na zahtjev Srbije istražni sudac ispitao ga je 29. srpnja. Ispitan je vezano za likvidaciju Branka Jevtovića Jorge 2004. u Beogradu te za pokušaje ubojstva Zorana Nedovića Šoka i Andrije Draškovića iste godine. Nedović i Drašković preživjeli su napade pukom srećom, no njihovi tjelesni čuvari nisu bili te sreće. Dvojica njihovih tjelesnih čuvara ubijena su, a četvorica ranjena. Srbijansko tužiteljstvo zanima zna li Kalinić nešto o tome jer se u srbijanskoj javnosti nagađalo da zemunci stoje iza tih zločina te da im je motiv navodna osveta za likvidaciju Željka Ražnatovića Arkana. Sretko Kalinić tada je iznio obranu i odgovarao na pitanja.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
17:11 11.08.2010.

pa sta nam ga vracate on je i vas drzavljanin rodom negde iz dalmacije,a i onako govorite da je zemun deo hrvatske.Eto vam ga

OB
-obrisani-
17:23 11.08.2010.

pa vidite sto je simpatican,dobro malo proteza i tako ali u biti je bas simpatican

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
14:10 11.08.2010.

Zemunac je vrsta kruze koju vole vitke guze :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije