Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lihvarska hobotnica

Žrtve lihvara: Prevarili su nas i oteli nam čak dva stana

'19.05.2012., Rijeka - Obitelj Stefanovic potpisala je lihvarski ugorvor dignuvsi kredit od 20 tisuca kuna koji sada vracaju duplo, a i davatelj kredita se uknjizio na njihova dva stana. Zdenka Stefan
Foto: 'Nel Pavletic/PIXSELL'
1/3
20.05.2012.
u 08:30

U stanu je uvijek netko s bakom koja uopće ne izlazi, bojimo se da nam ne provale i da ne ostanemo na cesti – očajni smo, kažu Stefanovići koji su kod lihvarske skupine uzeli zajam od 20.000 kuna

Zbog 20.000 kuna zajma, koji su otplatili i pretplatili plaćajući gotovo dvije godine mjesečne obroke po 1997 kuna, riječka obitelj Stefanović ostala je formalno-pravno bez dva stana, onoga na riječkim Škurinjama u kojemu na sreću još žive, i drugoga, jednosobnog na Turniću u koji su lihvari provalili. Na njemu nova su vrata i brava, a ključa nemaju. Ne znaju je li ondje netko živi, gdje je namještaj, odjeća, dokumenti. Za oba bi stana trebali plaćati najam beskrupuloznim kamatarima koji tvrde da su im stanove prodali, no kad su shvatili da su žrtve prijevare, tužili su OMH Razvitak koji je upisan kao vlasnik oba stana. Traže da se ugovori proglase ništetnim, obje su parnice u tijeku, a na sudu se još nije pojavio vlasnik Razvitka, Meksikanac Omar Ari Montenegro Hernandez za kojeg nikad nisu čuli niti ga vidjeli. Kao ni drugi Riječani koji su upali u ralje "investitora" i njihovih operativaca u kreditnim uredima, kojima su konstantno mijenjali nazive i adrese, a zapravo su bili organizirani iz jednog centra.

Otiskom prsta izgubila stan

U stanu na Turniću, priča Zdenka Stefanović, živjela je njezina majka Anka Lilić (86). Ni od koga nije posudila novac, ali se u zao čas našla s kćeri u uredu javnog bilježnika kad je ova potpisivala ugovore za zajam. Pa su joj, dok su kći i zet izašli, a baka ostala sjediti – jer je vruće i teško je starici čekati vani da dokumentacija bude gotova – podmetnuli papire govoreći da je svjedok. Na njih je, poluslijepa i nepismena, stavila otisak prsta.

– Ondje smo stigli s Dariom iz kreditnog ureda Stratosfera. U Stratosferu nas je uputio Andro iz Alfe rekavši mi da je moj kredit preuzela ta tvrtka kojoj ću nastaviti plaćati rate pa moram potpisati nove ugovore – priča Zdenka kako je počela njihova kalvarija. Potpisuju hrpu ugovora, ali ni jedan nisu tada dobili, tek za dva tjedna, kad oba stana, otkriva se poslije, više nisu bila njihova.

Iz straha ne izlaze van

– Mama je plaćala rate, a kad je došla platiti zadnju, u siječnju, najprije nije radio sustav, pa nije bilo nikog, pa dođite u ponedjeljak, pa opet nitko ne otvara – nastavlja priču Zdenkin sin Samir Čosić koji uime obitelji istjeruje pravdu na sudu. Dan, dva nakon što nije plaćena ta rata, a danas je svima jasno da je to bilo smišljeno, na vrata im je došao neki Mario i zatražio da plate najam stana. Stefanovićima ništa nije bilo jasno, Samir pronalazi dokumentaciju i oblijeva ga znoj – i njihov i bakin stan preuzeo je Razvitak za ukupno pola milijuna kuna, na ime duga, a oni su podstanari. Slučaj prijavljuju policiji, tuže "Razvitak" i – žive u strahu.

– U stanu je uvijek netko s bakom koja uopće ne izlazi, bojimo se da nam ne provale i da ne ostanemo na cesti – očajni smo.

Komentara 44

TI
tintilinic100
10:26 21.05.2012.

A što su baku vodili na potpisivanje?? ne razumijem.. odeš u banku i dobiješ kredit.??? Ili se to danas radi drugačije??

BE
belimo
08:19 20.05.2012.

Nemoguće je da nitko od javnih bilježnika, službenika, policij i sudaca nije kriv za ovaj i slične slučaje. Koliko je ljudi ostalo bez imovine od sličnih igrača a državne službe su te koje su im to omogućile umjesto da zaštitete oštećene i prevarene......

ME
mergud
15:29 20.05.2012.

cenzura je jača strana VL :)))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije