Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRANJA

Zrinjevac zna sijati samo ljepotu i radost

11.04.2002.
u 00:00

Ponosimo se obnoviteljskim zahvatima u starim gradskim perivojima, na trgovima, u drvoredima, naseljima i pješačkim zonama

U Večernjem listu od 8. travnja o. g. objavljeno je pismo Zagrepčanina P. H. o održavanju stabala u gradu s naslovom "Mislite više na stabla, a manje na svoje džepove". U svezi s tim molimo da se u cijelosti objavi naš prosvjed:

Mi u Zrinjevcu smo konsternirani činjenicom da tako ozbiljan dnevni list, najčitaniji - može objaviti tako neozbiljnu vijest - lažnu, zločestu, uvredljivu i nikomu korisnu. Naslov: "Mislite više na stabla, a manje na svoje džepove" izvučen iz konteksta pisma - tendenciozno poručuje čitateljstvu kako su djelatnici Zrinjevca promišljeno okorjeli lopovi i grabežljivci gradskoga blaga.

Budući nam osoba autora pisma nije poznata, ne želimo s njom otvarati raspravu o meritumu vrtno-perivojne struke u Zagrebu. Mudra nas izreka plus anus negare quam philosophus decare uči kako s neznancem (a osobito neznalicom) ne vrijedi ozbiljno raspravljati ni o čemu. Željeli bismo napomenuti da djelatnici Zrinjevca itekako vode računa o orezivanju i uređenju stabala na području grada Zagreba. Koristimo pravo s kratkim natuknicama predstaviti Zrinjevac čitateljstvu Večernjeg lista.

Zrinjevac d.o.o. djeluje kao trgovačko društvo za uređenje i održavanje javnih zelenih površina u Zagrebu. Osnovano je 1893. Odlukom o ustanovljenju Gradske vrtlarije, a 2003. ispunja 110. obljetnicu kontinuiranog praćenja prepoznatljive značajke zagrebačke vrtlarske tradicije. Zaštita okoliša i promicanje vrijednosti vrtne kulture bitne su sastavnice djelatnosti Zrinjevca. Njih svakodnevno potvrđuju uređivački zahvati što su usmjereni radosti i ljepoti življenja u Zagrebu i diljem Hrvatske. Zrinjevcu je povjereno preko 1200 ha gradskih zelenih površina. Uzgojna njega, zaštita, sanacija, obnova, orezivanje i kirurgija stabala u drvoredima i perivojnim trgovima odvija se na približno 150 km. Od 1991. do 2001. u vrtno-tehničkoj implementaciji posađeno je preko 12 tisuća velikih drvorednih stabala, što odgovara ekvivalentu od 80 km drvoreda. Svi poslovi vrtno-perivojna oplemenjivanja koje obavljamo u Zagrebu djela su općeg dobra usmjerena ljepoti svih njegovih ambijenata i radosti življenja u njima.

Ponosimo se obnoviteljskim zahvatima u starim gradskim perivojima, na trgovima, u drvoredima, naseljima i pješačkim zonama. Na tragu povijesne matrice nedavno su obnovljeni i središnji gradski perivojni trgovi (J. J. Strossmayera, K. Tomislava, A. Starčevića). Posađeno drveće oplemenilo je i ulice gradske pješačke zone u kojima nikada prije nije bilo drveća (Jurišićeva, Gajeva, F. Petrića, Varšavska i dr.). Sve je bilo moguće jer je u Zrinjevcu zaposleno 800-900 djelatnika, a među njima i preko 80 ekspertno mjerodavnih stručnjaka specijaliziranih za raznolike poslove primijenjene inženjerske biologije i vrtno-perivojna oplemenjivanja gradskih i rekreacijskih prostora. Proizvodnja ukrasnog bilja u našim rasadnicima i staklenicima (35 ha) što prati suvremene europske standarde prikladna je i usmjerena za šire zagrebačko područje, ali i za vrtno-perivojne invervencije u raznim hrvatskim krajevima.

Dobronamjernicima poručujemo da Zrinjevac zna sijati samo ljepotu i radost, a ne ruglo i žalost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije