Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Previranja u HSLS-u

Jadranka Kosor uspjela povećati potporu na 83 zastupnika

sabor
PIXELL
14.07.2010.
u 13:16

Potpredsjednik HSLS-a Stanko Zrilić tvrdi da je i on bio protiv izlaska iz Vlade i napuštanja HDZ-a kao koalicijskog partnera.

HSLS je prestao biti parlamentarna stranka iako predsjednik HSLS-a Darinko Kosor tvrdi da je mandat  Antuna Korušeca izvorno mandat Đurđe Adlešič i da pripada HSLS-u .

Nakon što su Ivan Čehok i Anton Korušec odlučili s nezavisnim zastupnikom Zlatkom Horvatom osnovati nezavisni klub zastupnika i podupirati Vladu Jadranke Kosor, stvari su postale jasnije. Osnivanje kluba je u tijeku jer je Ivan Čehok napustio HSLS, a Korušec, prema njegovim riječima, to namjerava učiniti i tako će se stvoriti strogo definirani uvjeti iz saborskog Poslovnika za osnivanje kluba. Tajništvu stranke samo trebaju poslati zahtjev za osnivanje kluba.

Kako neslužbeno doznajemo, Đurđa Adlešič također će ostati u Vladi do početka kolovoza, ali navodno traži "rezervnu varijantu". Zbog toga ne želi javno reći ni da ostaje u Vladi niti da napušta HSLS. Ako Đurđa Adlešič odluči aktivirati svoj mandat, što je dužna učiniti u roku od osam dana od podnošenja ostavke u Vladi, onda bi njezin zamjenik Korušec ostao bez mandata i ne bi se mogao osnovati klub nezavisnih zastupnika kako to najavljuju Čehok, Korušec i Horvat.

Takva se mogućnost kuloarski navodi jer predsjednik stranke Darinko Kosor tvrdi da su i dalje parlamentarna stranka i da Đ. Adlešič ne napušta HSLS. Bez obzira na sve, formalno, premijerka Jadranka Kosor sada ima potporu 83 zastupnika. Ne samo da su uz nju ostala dva bivša zastupnika HSLS-a nego je uz nju i nezavisni Zlatko Horvat.

Potpredsjednik HSLS-a Stanko Zrilić tvrdi da je i on bio protiv izlaska iz Vlade i napuštanja HDZ-a kao koalicijskog partnera.

- Sedam godina bili smo partneri HDZ-u i trebali smo ostati u Vladi dok ne uđemo u EU što bi bio šlag na torti ili kruna suradnje naših stranaka - zaključio je Zrilić.

Iako se očekivalo da će i Šemso Tanković (SDAH) također ući u taj klub jer je do sada bio član zajedničkog kluba HSLS-SDAH, on tvrdi da nije nezavisni već stranački zastupnik te da će i dalje podržavati Vladu, ali ne bezuvjetno.

HSLS-u ostaje novac iz proračuna

Ako i ostane bez dva zastupnika, HSLS-u ostaje novac iz proračuna namjenjen za njih. Iako se špekuliralo da bi u slučaju da HSLS ostane bez zastupnika u Saboru mogao ostati i bez 750 tisuća kuna godišnje (oko 370.000 kuna po zastupniku) - to nije točno. Prema Zakonu o financiranju političkih stranaka, stranci ostaje novac iz Proračuna  po broju izbornih manadata do kraja saziva Sabora.

Ključne riječi

Komentara 57

RI
rimad63
17:07 14.07.2010.

potkuplivi lopovi-prodali su se kao ono smeće lončar

Avatar Svećenik
Svećenik
17:25 14.07.2010.

Iskrene čestitke gospodinu Horvatu i njegovoj bazi. Nadam se da će oni znati cijeniti taj potez na slijedećim izborima.

00
0001
20:24 14.07.2010.

Koja politička pljuska Darinku Kosoru, ovo ulazi u političku povijest. Ali što je tražio to je i dobio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije