Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bit će i hladnijih dana

Prognoza Zorana Vakule: Zima će biti topla

Jesen u Splitu
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
04.10.2014.
u 08:55

Neki izračuni upućuju i na zimu topliju od prosjeka, no bitno je, kaže Vakula, zapamtiti kako je riječ o srednjoj sezonskoj temperaturi.

Ljeto nas je zaobišlo, a već smo gotovo i navikli na dosadnu kišu.

Kakvi nam dani slijede i hoće li zima biti jednako okrutna?

Ako je vjerovati Zoranu Vakuli, glavnom meteorologu HRT-a, čekaju nas ljepši dani. Ostvare li se trenutačne prognoze oborine za ostatak listopada, u ovome će se mjesecu u većini Hrvatske bilježiti manjak oborina, osim možda ponegdje na Jadranu, a na sličan zaključak upućuju i dugoročne prognoze mjesečne količine oborine u studenome.

Srednja mjesečna temperatura zraka najvjerojatnije će biti oko prosječnih vrijednosti, većinom čak i malo viša, kazao je Vakula. Komentirajući prognoze za zimu 2014./15. Vakula je kazao da najnovije prognoze za razdoblje od prosinca do veljače  potvrđuju dosadašnje izračune relativno velike vjerojatnosti, iznad 70%, za barem malo pozitivno odstupanje srednje sezonske temperature zraka u Hrvatskoj i okolici.

Neki izračuni upućuju i na zimu topliju od prosjeka, no bitno je, kaže Vakula, zapamtiti kako je riječ o srednjoj sezonskoj temperaturi.

  - Nije dobro odmah zaključiti kako će svi mjeseci biti topliji od prosjeka te da neće biti hladnijih dana i tjedana, možda i više njih uzastopno. Uostalom, i prošla je zima u Hrvatskoj bila iznimno topla, a posljedice razdoblja hladnoće, posebice kiše koja se smrzavala u dodiru s podlogom, još su vidljive u Gorskome kotaru, napominje Vakula.

Nažalost, dugoročne prognoze nisu toliko pouzdane da bismo već mogli trljati ruke.

Što se tiče narednih dana, tu su prognoze pouzdanije. Od nedjelje će u većini Hrvatske biti suho i stabilno. Vrlo slabe kiše može još i u drugom dijelu vikenda biti u gorju i na južnom Jadranu, gdje je poneki pljusak moguć još i početkom sljedećega tjedna.

Vikend

U subotu je vjerojatnost kiše još prilično velika u središnjoj i posebice gorskoj Hrvatskoj, pa i u Dalmaciji i na južnom Jadranu, gdje su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom, a u nedjelju će gotovo posvuda biti sunčanije, iako ujutro u unutrašnjosti maglovitije i svježije nego u subotu.

Sljedeći tjedan

Prognoze za sljedeći tjedan, u kojem ćemo obilježiti još jedan Dan neovisnosti, već dugo su prilično postojane – jačenje djelovanja polja povišenoga tlaka zraka i stabilizacija atmosfere nad našim dijelom Europe. Stoga se prognoze gotovo svih javno dostupnih modela atmosfere, koje se mogu naći na različitim internetskim stranicama, razlikuju uglavnom u postojanju i dugotrajnosti magle u kontinentalnom dijelu Hrvatske, te u visini temperature zraka.

Jutra će gotovo diljem Hrvatske biti hladnija od današnjega, u nekim kotlinama Gorskog kotara i Like možda čak i uz slab mraz, a poslijepodnevna će temperatura zraka najvjerojatnije biti slična današnjoj, većinom čak i viša, navodi Vakula.

>>Ivan Čačić o 'chemtrailsima' i HARP-u: Riječ je o evidentnim manipulacijama

>>Ovdje ljeto još uvijek traje! Prošetajte uskim uličicama i pomirišite more

>>Nevrijeme pogodilo Grubišno Polje: Poplavljeni podrumi, dvorišta i prometnice

Komentara 24

Avatar Natakote
Natakote
09:54 04.10.2014.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/prognoza-z-vakule-pripremite-se-za-dugo-i-vruce-ljeto-942581 Objava: 3.6.2014 | 14:22 TOPLO DO STUDENOG Prognoza Z. Vakule: Pripremite se za dugo i vruće ljeto! Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula u svojoj prognozi najavljuje iznadprosječno tople mjesece sve do studenog tako da će oni koji vole vrućele vruće ljeto doći na svoje.

ZR
Zrakomlat
09:18 04.10.2014.

baba vanga.

MA
majusko
09:22 04.10.2014.

Aj lijepo da prognoze ne spominjemo. Jer poslije ovoljetnih tralababala prognoza ne zelim vuse cuti ni za Vakulu ni Drakulu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije