Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Zoran Milanović: Sad se javljaju oni koji su tri puta farbali tunele!

vlada (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/5
13.09.2012.
u 09:14

Milanović: Može Lutrija i više zarađivati, iz toga bi onda mogli financirati brodogradnju!

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović osvrnuo se na projekt termoelektrane u Plominu koja je za lokalnu zajednicu, ali i puno šire, od životne važnosti.

– To nije samo financijsko nego prije svega i ekološko pitanje. Riječ je o zagađivaču, nećemo ništa raditi silom i uz prijetnju – kazao je premijer i dodao kako sutra on i Radimir Čačić idu na razgovore u Istru.

– Želimo održive tehnologije i ekologiju. Želimo razgovarati s ljudima koji tamo žive – naglasio je Milanović.

Spomenuo se i na događaje u obrazovanju i srednjim školama.

– Prvo sam mislio da je pretjerana reakcija ministra Jovanovića što je otišao u srednju školu u Kaštelima, ali shvatio sam da, da nije otišao, ne bi napravio ništa. Napali su ga da je otišao kao milicionar. Pitam se bi li, da se preziva drukčije, bio policajac. Milicionar je u ovom slučaju za mene govor mržnje jednog lokalnog političara. Ministar Jovanović tamo je provodio zakon, zakon nije iz mog sela, zakon je zakon u cijeloj državi. To nema veze s djecom i roditeljima, njih nitko ne optužuje, oni su izmanipulirani – kazao je Milanović.

Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2012. godine, kao i o nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2012. godine iznio je ministar financija Slavko Linić.

– Zbog dobrih mjera proračun se ostvaruje po planiranom, projekcije su bile razumne. Izbjegli smo negativne promjene, nije došlo do porasta kamata kod zaduživanja – kazao je Linić.

Zanimljiva bi mogla biti i druga točka dnevnog reda koja se tiče aktualne porezne situacije.

Pred ministrima se našao nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi.

– Cilj je uspostaviti jednu novu upravu unutar Porezne koja bi se bavila velikim poreznim obveznicima, što dosad nije bio slučaj. Time bismo uspostavili bolju komunikaciju s njima i učinili sustav efikasnijim – kazao je ministar financija.

Nakon čitanja nacrta konačnog prijedloga Ovršnog zakona i konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, premijer Milanović je komentirao: 

– Tko misli da je Biblija komplicirano štivo, neka pročita Ovršni zakon. Mislim da ga nitko neće citirati!

Prema novom prijedlogu napušta se institut javnoovršiteljske službe, a zadržava tradicionalni sudski model.

– Ovršni je zakon zamršen, ali konačno omogućuje jednostavan i provediv postupak. Ranije represivne mjere ukidamo – kao što smo i obećali – zaključio je premijer.

Vlada je odbila prijedlog zakona o izmjeni Zakona o minimalnoj plaći koji je predložio Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Pozitivno mišljenje dano je pak godišnjem izvještaju o poslovanju Financijske agencije za 2011. godinu, kao i izvješću o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2011. godinu.

Vlada je donijela odluku o nabavi pet obalnih ophodnih brodova koji će, kako je objasnio ministar obrane Ante Kotromanović, obavljati zadatke ophodnje, pomoći lokalnom stanovništvu te obrani Hrvatske u slučaju rata.

– More i brodovi hrvatski su identitet i hrvatska potreba, to je naša tehnologija, to je posao naših brodogradilišta. Ovo je važna politička deklaracija – kazao je premijer.

Država će, kao i u slučaju NK Rijeka, svoja potraživanja prema NK Šibenik prenijeti na Grad Šibenik koji će onda ući u vlasničku strukturu kluba.

Premijer Milanović upozorio je lokalne čelnike da razmisle imaju li novca za takve stvari.

– Znam što klubovi znače za lokalno stanovništvo, ali postoji i opcija da klubovi odu u niži rang natjecanja kao što je slučaj s Varaždinom, ako nemaju novca za više – kazao je premijer. Zabava je lijepa stvar, ali postoje granice.

Slavko Linić predstavio je korekciju godišnjeg plana poslovanja Hrvatske lutrije za 2012. godinu nakon čega je premijer reagirao riječima:

– Lutrija nema smisla ako ne zarađuje jako puno.

Ministar Linić kazao mu je da zarađuje puno i da je riječ o manjoj korekciji u izvješću poslovnog plana.

– Može Lutrija i više zarađivati, iz toga bi onda mogli financirati brodogradnju – odgovorio je premijer.

Vlada je podržala prijedlog ministra Hajdaša Dončića o podjeli HŽ vuče radi provođenja programa restrukturiranja Hrvatskih željeznica.

Ministar Hajdaš Dončić predstavio je i točku o tijeku postupka i poduzetim aktivnostima vezano uz provedbu postupka odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb.

Premijer Milanović ponovno se javio za riječ i kritizirao one koji prigovaraju davanju autocesta u koncesiju.

– Sada se javljaju oni koji su bili osam godina na vlasti i razmišljali o istoj stvari, koji su se skupo zaduživali i tri puta farbali tunele – kazao je Milanović. U čemu je problem, pa neće autoceste ispariti, one su tu, umjesto da se zadužuju skupo, naći ćemo nekoga tko se može zadužiti jeftinije i dati nam novac odmah – dodao je i naglasio da su izjave o inicijalnoj javnoj ponudi autocesta populističke.

– Pa nije to HT, autoceste nisu profitabilne pa da građani zarade na njima – kazao je premijer.

Otvoreni dio sjednice Vlade završen je verifikacijom odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je dala očitovanje Ustavnom sudu kojim predlaže da ne prihvati prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske odredbi članka 2., članka 4. i članka 5. stavka 1. Zakona o uređivanju imovinskopravnih odnosa u svrhu izgradnje infrastrukturnih građevina.

Također, Vlada je odgovorila na tužbu Upravnom sudu u Osijeku u vezi upravnog spora protiv rješenja Vlade Republike Hrvatske o imenovanju državnog službenika.

Raspravljano je i o kadrovskim pitanjima.

Ključne riječi

Komentara 681

OB
-obrisani-
12:27 13.09.2012.

13.09.2012. u 12:24h havana je napisao/la: No, izjasni se, jel pušiš KD ili TD?

HA
havana
12:27 13.09.2012.

13.09.2012. u 12:23h nik_palj je napisao/la: Zar nam to o poštenju pričaju oni koji su pokrali milijarde iz Zagrebačkog holdinga i još su na slobodi?! Znaš kako znam da trabunjaš bez veze. Jer kolko znam nema sudskih procesa za razlikuu od bivših političara HDZ-a, kojima je drvena klupa drugi dom.

TC
tcunami021
12:27 13.09.2012.

@Milanović "Sada se javljaju oni koji su bili osam godina na vlasti i razmišljali o istoj stvari" Da Zoki, isto bi se i za tebe moglo reći jer dok si bio u oporbi bio si PROTIV privatizacije autocesta. U HDZ-uu se promjenila adminstracija, koji je tvoj izgovor?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije