Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za sušu okrivio boga

Zoran Milanović - nevjernik koji se često poziva na Boga

'21.08.2012., Babina Greda - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obisli su polja ostecena velikom susom, zavrsenu dionicu kanala Dunav-Sava t
'Goran Ferbezar/PIXSELL'
23.08.2012.
u 10:25

Teolog Rebić kaže da Milanović ima sve sakramente. Sociolog Matić upozorava da se takvi ležerni komentari mogu shvatiti i kao "tko vas šiša"

Iako se premijer Zoran Milanović često deklarira kao ateist, u svojim se izjavama nerijetko poziva na Boga. Tako je u utorak obilazeći sušom uništena poljoprivredna polja u istočnoj Hrvatskoj i govoreći o potrebi sustava navodnjavanja rekao: "Bog je htio drukčije, velike su vrućine i sada će sve biti skuplje," a prije nekih mjesec dana tijekom pregovora sa sindikatima o kolektivnim ugovorima kazao je: "Neću se pojaviti kao Bog iz mašine, kao veliki dragi vođa i rješavati probleme u kritičnim trenucima." Često je izgovarao i u narodu popularne parole: "tako mi Boga", "ne dao Bog", a jednom je u razgovoru za televiziju kazao "taj djelić sekunde u kojem se život promijeni, to je u Božjim rukama."

>> Crkva Milanoviću: Nemojte nam
 dolaziti ni za Božić na misu!

Ateist, ali ipak je kršten

Premijer-ateist odbio je doći na misu za Domovinu uz riječi "mise su za vjernike," dok se s druge strane na božićnoj misi u zagrebačkoj katedrali ipak pojavio pa se postavlja pitanje otkud toliko pozivanje na Boga, ako se u njega ne vjeruje.

– Moderno je danas biti ateist ili agnostik. Ni Milanović ni predsjednik Ivo Josipović nisu ni jedno od toga. Možda ih je strah priznati da su vjernici – kaže nam katolički teolog Adalbert Rebić te dodaje kako, koliko on zna, Milanović ima gotovo sve sakramente.

– I Milanović i Josipović i mnogi drugi koje se ispovijedaju socijalistima ipak su rođeni u kršćanskoj tradiciji, ako ništa, kršteni su. Netko nije vjernik samo zato što se poziva na Boga pa isto tako nije ateist svatko onaj tko kaže da jest – objašnjava Rebić. S druge strane, sociolog religije Ivica Maštruko ne vidi ništa neobično u premijerovu čestom zazivanju Boga.

Kolokvijalne fraze

– To je sasvim uobičajeno, riječ je o kolokvijalnim frazama koje ne održavaju nikakav stav prema religiji. To su normalni izrazi koji se svakodnevno upotrebljavaju u jeziku – tvrdi Maštruko te dodaje kako su ti izrazi sastavni dio naše kulture jezika, koji je mnogo toga pokupio iz religije.

– Bilo bi čudno da ih ne upotrebljava, to bi samo svjedočilo o njegovu tvrdom stavu prema religiji – kaže Maštruko koji ipak primjećuje kako je zanimljivo da premijer nije rekao kako je vrijeme uzrok suši nego je rekao da je Bog tako odlučio. Sociolog Renato Matić smatra da premijer, neovisno o tome bio vjernik ili ne treba paziti koje riječi bira.

– To je manje primjereno u službenim situacijama i kada se očekuju jasne, nedvosmislene poruke jer je zadužen za davanje jasnih rješenja i odluka. Ovako ležernije komentare ljudi mogu shvatiti kao poruku "tko vas šiša" – zaključuje Matić.

Komentara 35

Avatar nekakav
nekakav
09:16 26.08.2012.

ja predlažem da mi ukinemo vlast. što će nam? samo nas svađa jedne s drugima. nakon što rasprodaju i zadnje državne firme, autoceste i željeznice daju u koncesije na 30-100 godina, u javna poduzeća su ugurali tisuću svojih ljudi, ne vidim potrebe za vlašću. ova vlast ne može i ne želi intervenirati u mnogim slučajevima, ne radi za doborbit društva, pa se pitam čemu nam uopće i treba. daleko ljepše, i jeftinije, će nam biti bez njih. sami ćemo plaćati lokalnim moćnicima zaštitu, ko neke šerife ćemo imati, i bit će nam jeftinije, a zaštita bolja ,direktna. osiguranje isto tako, kome platim, taj će se brintui za usluge koje budem dobivao. inače mijenjam osiguravatelja. škola isto tako. imam novca, platim djeci školu bolju. ako dijete bude delikvent izbacit će ga, i doma će po vrtu čačkati, ili krasti, pa u privatni zatvor.

OB
-obrisani-
10:37 23.08.2012.

Ako i nema Boga, neki imaYU poslanije da ga sami stvore - da to budu upravo - ONI

IM
Ivanka Marković
17:44 26.12.2019.

Teolog Rebić je već dugo na nebesima, pa nemojte se koristiti kao njegovim izjavama. Vi mislite da je to OK jer kod vas i mrtvi glasuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije