Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ZNAM DA SE MNOGI NEĆE SLOŽITI SA MNOM'

Zoltan Aldott: Ina je junak hrvatske energetike, zadnjih godina uložila je 20 milijardi kuna

Zoltan Aldott Direktor Ine izjavio je kako je aktualna vrijednost Inine imovine u Siriji minorna prema ulaganjima
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/6
15.02.2017.
u 11:55

Dodao je i kako u sljedećih pet godina Ina planira povećati proizvodnju plina i nafte u Hrvatskoj te povećati output svih naftnih derivata za oko 50%.

Na konferenciji Central & Eastern European Gas Conference, koja se održava u Zagrebu, prisustvovao je i predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott koji je progovorio o stanju i planovima kompanije.

Aldott je kazao kako je Ina, bez obzira na sve izazove koje je doživjela, puno uložila u posljednjih nekoliko godina.

– INA je, unatoč svim izazovima s kojima se susrela, posljednjih godina intenzivno ulagala: konkretno, govorimo o 20 milijardi kuna, odnosno tri milijarde eura u posljednjih sedam godina. Nemojte mi zamjeriti što ću to reći, jer će biti u potpunoj suprotnosti s onim što mnogi lokalno govore, ali moram naglasiti da je INA u razdoblju od prošlih sedam godina bila junak hrvatskog energetskog sektora i hrvatskog gospodarstva – rekao je Aldott.

Aldott je također kazao i kako je Ina danas moderna, efikasna, stabilna i jaka kompanija koja ima nisku zaduženost i dobru investicijsku perspektivu. Dodao je i kako u sljedećih pet godina Ina planira povećati proizvodnju plina i nafte u Hrvatskoj te povećati proizvodnju naftnih derivata za oko 50%

– Nakon što smo kompaniju izveli iz ozbiljne financijske i krize likvidnosti te razdoblja visoke zaduženosti 2008. i 2009. godine, što je bio rezultat gospodarske krize i vrlo koncentrirane i pretjerano agresivne ulagačke strategije te nakon što smo 2011. izgubili kontrolu nad jednim od najvrjednijih polja u Siriji koje je u to vrijeme generiralo trećinu novčanog tijeka, kompanija se susrela i s negativnim vanjskim šokovima nakon čega su uslijedile nepovoljne regulatorne odluke koje su negativno utjecale na naš rezultat u razdoblju od 2011. do 2016. godine – u kumulativnom iznosu više od 600 milijuna dolara, što je pogodilo gotovo čitavo naše poslovanje. Zatim smo 2014. godine doživjeli da su tržišne cijene prepolovljene, što je također utjecalo na cijene sirove nafte i prirodnog plina. Unatoč svemu spomenutom, INA je danas moderna, učinkovita, stabilna i snažna kompanija, sa snažnim novčanim tijekom, niskom zaduženošću i dobrom ulagačkom perspektivom i planovima za daljnje jačanje proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj te povećanje proizvodnje naftnih derivata za 50 posto u sljedećih pet godina. Jaki smo, među najjačima u Hrvatskoj, unatoč onome što neki govore. Budući da je Hrvatska zemlja s prekrasnom obalom i dugom tradicijom moreplovstva, možemo se složiti da za Inu itekako vrijedi stara izreka da samo nemirno more čini dobrog mornara – izjavio je Aldott. 

>> Ina: Kupnja Rotaryja i Drill Transa od strane Crosca pokazala se kao razborita odluka

>> Ina povukla potez koji je iznenadio sindikate

Ključne riječi

Komentara 13

TM
tony_montana
12:02 15.02.2017.

I hrvatski političari su naši junaci, na prvom mjestu Smradnader i KaraMOL. SVE ZA HRVATSKU!!!

Avatar bosanac1951
bosanac1951
12:37 15.02.2017.

Zoltne svaka vam čast. Kupiti Inu za kikiriki od 505 mil. dolara je svakako za vas uspjeh...Za nas katastrofa..A sada se za povrat Ine nama šuška oko 20 milijardi kuna..I sad ti budi pametan šta su neki naši političari napravili na početku.

PA
patrizia
12:44 15.02.2017.

Ma nije meni što me lažeš nego što misliš da ti vjerujem !!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije