Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSIMO UPUTE

Znate li u kojim slučajevima će vaš glasački listić biti nevažeći? Treba dobro pripaziti na jednu stvar

Splićani na prijevremenim izborima biraju novu gradsku vlast
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/16
16.04.2024.
u 14:01

Nakon što uđete u prostorije vašeg biračkog mjesta, upravo osobnu dajete djelatnicima i oni zaokružuju vaše ime na svojoj listi. Potom vam drugi djelatnik daje i glasački listić, a i onda kreće najvažniji dio

Srijeda je, ova izborna, i vi ste stigli na svoje biračko mjesto kako biste glasali. Međutim, bilo to da prvi put glasate ili ste jednostavno zaboravili, ne znate ni gdje morate ići ni što točno učiniti da bi vaš glas bio važeći. Prvo i osnovno, važno je da sa sobom ponesete dokument kojim ćete se moći identificirati. To je uglavnom osobna iskaznica i ona je nužna da biste mogli nastaviti dalje.

Nakon što uđete u prostorije vašeg biračkog mjesta, upravo osobnu dajete djelatnicima i oni zaokružuju vaše ime na svojoj listi. Potom vam drugi djelatnik daje i glasački listić – i onda kreće najvažniji dio.

Naime, glasački listić bit će pun lista koje nude do 14 kandidata koji ih predstavljaju u toj izbornoj jedinici. Svaki birač svoju listu odabire zaokruživanjem, a važno je naglasiti kako smije zaokružiti samo jednu listu. Ako pak glasač želi dati i prednost nekom kandidatu, onda s te zaokružene liste zaokružuje i jednog kandidata kojeg želi vidjeti u Saboru. 

Ako se pak dogodi da glasač zaokruži redni broj ispred imena kandidata s te liste, ali ne i za samu listu, onda će to vrijediti i za jedno i za drugo. Međutim, nije moguće zaokružiti jednu listu, a kandidata s druge liste – u tom slučaju glas odlazi listi koju je zaokružio.

POVEZANI ČLANCI:

Tzv. preferencijalni glas neće se uvažiti ni ako ih je više, jer pravila dopuštaju biranje samo jednog kandidata. Odnosno, uvažit će se samo ako je taj kandidat s liste koju je također zaokružio. 

Postoje i određene situacije u kojima će se listić smatrati nevažećim. Primjerice, ako glasač zaokruži preferencijalne kandidate, ali ne i listu, ili ako pak zaokruži na jednom glasačkom listiću više lista. Nevažeći je i neispunjeni glasački listić te onaj koji je popunjen na način da nije u potpunosti sigurno koju bi političku opciju odabrao. 

>> VIDEO Glasanje je počelo! Hrvati u BiH, Njemačkoj, Irskoj i ostatku svijeta izlaze na izbore

Komentara 18

SL
Slaven
17:05 16.04.2024.

"Postoje i određene situacije u kojima će se listić smatrati nevažećim. Primjerice, ako glasač zaokruži preferencijalne kandidate, ali ne i listu" ... a nekoliko rečenica prije toga: "Ako se pak dogodi da glasač zaokruži redni broj ispred imena kandidata s te liste, ali ne i za samu listu, onda će to vrijediti i za jedno i za drugo." - vi ni sami ne znate, a nama dajete upute.

VI
Vérité Indolore56
21:51 16.04.2024.

U slučaju da Hrvatska sutra zaokruži poštene ljude iz bilo koje opcije (stranke) isti će u dogledno vrijeme (vrlo brzo) preuzeti i primat u istima te tako osnažiti ugled i povjerenje u hrvatsku političku scenu ali i dobrobit Hrvatske.

EU
eurofil55
21:13 16.04.2024.

U pravu su ljudi koji tvrde da treba birati poštene ljude bez obzira na opciju. Većini opcija ne leži opis poštenja i nisu bitne za boljitak Hrvatske, ali pošten čovjek jeste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije