Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
studija na ubojici

Znanstvenici u uzorku DNK Adama Lanze traže 'zao' gen

adam lanza
AFP/PIXSELL
29.12.2012.
u 10:40

U prvoj studiji ovakve vrste sudjeluju genetičari sa sveučilišta u Connecticutu koji tragaju za abnormalnostima koje su mogle utjecati na povećanje rizika od nasilnog i ubilačkog ponašanja

Sadrži li DNK masovnih ubojica gen koji ih navodi na zločin? Pitanje je to koje dugo muči znanstvenike, a sada tu misteriju pokušava odgonetnuti patolog H. Wayne Carver. On je u Connecticutu započeo studiju s ciljem pronalaska eventualnih abnormalnosti ili mutacija u DNK strukturi krvnika iz Newtona - Adama Lanze.

Potragu za \'\'zlim\'\' genom patolog je naredio nakon pregleda svih žrtava pokolja, odnosno 20 djece i šest odraslih osoba, piše Daily Mali, a u njoj sudjeluju genetičari sa sveučilišta u Connecticutu koji tragaju za abnormalnostima koje su mogle utjecati na povećanje rizika od nasilnog i ubilačkog ponašanja.

Iako profesor Arthur Beaudet smatra da istraživanje neće objasniti masovna ubojstva, optimističan je u pogledu rezultata. Tako vjeruje da bi ono moglo otkriti mutacije koje uzrokuju shizofreniju i srodne mentalne poremećaje, ali i upozorava da bi ono ujedno moglo stigmatizirati ljude sa sličnim genetskim predispozicijama.

Dok istraživači pokušavaju pronaći motive pokolja u biološkim činjenicama, policija po tom pitanju i dalje tapka u mjestu. Još uvijek nije otkriven motiv koji je mladića natjerao da krene u ubilački pohod i smakne majku, pet učitelja i 20 učenika. Iako je bio asocijalan i ne pretjerano društven, sramežljivi Lanza ničim nije odavao da bi jednog dana mogao počiniti stravičan pokolj kojim je Newton zavio u crno.

>>\'Hoćemo li odsad sramežljivu djecu promatrati s oprezom?\'

Komentara 4

KA
kabul
12:44 29.12.2012.

Mislim da nepostoji jedan gen koji je "beštija" ali ako postoji genetska predispozicja za ovisnost tako je isto moguće da postoji i za nasilje.

AS
asdasfasdg
11:49 29.12.2012.

Kakve veze imaju geni sa zlom. Problem je u mozgu!

Avatar gradjaninpokorny
gradjaninpokorny
12:54 29.12.2012.

Da, takve mutacije su ocigledno prisutne kod nasih politicara, pa bi se i njih moglo ukljuciti u ovo istrazivanje. Uspjeh zagarantiran. LP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije