Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost

Znanstvena i istraživačka politika Europske unije

znanost
pixsell
11.01.2012.
u 00:01

Istraživanje, obrazovanje i inovacije kao ključni elementi održivog i dinamičnog gospodarstva Europske unije čine tzv. trokut znanja koji djeluje na temelju partnerstva istraživačke zajednice, privatnog sektora i sveučilišta

Cilj europske politike znanosti i istraživanja jest stvaranje znanstvenog i tehnološkog sustava koji će omogućiti održiv društveni i gospodarski razvoj. Istraživanje, obrazovanje i inovacije kao ključni elementi održivog i dinamičnog gospodarstva čine tzv. trokut znanja koji djeluje na temelju partnerstva  istraživačke zajednice, privatnog sektora i sveučilišta te se smatra temeljem konkurentnosti Europske unije. 

 Pregovori o poglavlju "Znanost i istraživanje” zatvoreni su 2006. (prvo zatvoreno poglavlje). Tijekom pregovora Europska komisija procijenila je da se hrvatska politika u području znanosti i istraživanja razvija u istom smjeru kao znanstvenoistraživačka politika EU. Europska komisija je preporučila daljnje napore na ostvarivanju cilja europske znanstvene i istraživačke politike koji se odnosi na postotak bruto domaćeg proizvoda koji se ulaže u istraživanje i razvoj (u Hrvatskoj iznosi 0,9%, a cilj EU je 3%). Preporuka se posebno odnosi na povećanje ulaganja privatnog sektora.

 Nadalje, tijekom pregovora Europska komisija procijenila je da su hrvatski znanstvenoistraživački kapaciteti dovoljno razvijeni za uključivanje u okvirne programe za istraživanje i tehnološki razvoj EU. Shodno tome RH u njima punopravno sudjeluje od 2006. (posljednje godine šestoga okvirnoga programa). Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj (2007.-2013.) najveći je program Europske unije s proračunom od 50,5 milijardi eura.  Kroz zajedničke projekte koji se zasnivaju na smjernicama znanstvene politike EU stvara se tzv. Europski istraživački i inovacijski prostor. Glavni su ciljevi okvirnih programa ojačati znanstvene i tehnološke temelje europske industrije i poticati međunarodnu konkurentnost EU.

 Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) tijelo je nadležno za strateško planiranje sudjelovanja RH u okvirnim programima za istraživanje i tehnološki razvoj, plaćanje nacionalnog doprinosa za sudjelovanje RH kao i za nadzor nad njegovom provedbom. MZOS je ustrojio mrežu nacionalnih osoba za kontakt koje provode promidžbu programa i pružaju potporu prilikom izrade prijedloga projekata. Nacionalne osobe za kontakt zaposlene su u Hrvatskom institutu za tehnologiju, Agenciji za mobilnost i programe EU te MZOS-u. Informacije o osobama za kontakt, natječaji i ostale informacije o sedmom okvirnom programu objedinjene su na: www.fp7.hr.

 Sedmi okvirni program namijenjen je sveučilištima i istraživačkim institutima, poduzećima, javnoj i državnoj upravi (uključujući lokalnu samoupravu), studentima poslijediplomskih studija i organizacijama civilnoga društva. Podijeljen je na pet potprograma, no dvije trećine ukupnoga proračuna namijenjena su potprogramu "Suradnja” kroz koji se potiču zajednička istraživanja diljem Europe u deset područja: zdravlje; hrana, poljoprivreda i ribarstvo te biotehnologija; informacijske i komunikacijske tehnologije, nanoznanosti, nanotehnologije, materijali i nove proizvodne tehnologije, energija, okoliš i klimatske promjene; transport (uključujući zrakoplovstvo), društveno-ekonomske i humanističke znanosti; istraživanje svemira; sigurnost.

 Povećanje i olakšavanje mobilnosti znanstvenika i istraživača provodi se kroz mrežu Europske komisije EURAXESS. U programu sudjeluje 38 europskih zemalja, a u Hrvatskoj je za njegovo koordiniranje zadužena Agencija za mobilnost i programe EU u kojoj je ustrojen uslužni centar EURAXESS. Portal www.euraxess.hr pruža informacije o radnim mjestima i stipendijama diljem Europe kao i praktične informacije hrvatskim znanstvenicima pri odlasku u inozemstvo i stranim znanstvenicima pri dolasku u Hrvatsku. Hrvatski uslužni centar EURAXESS isto tako pruža usluge sveučilištima, znanstvenim institutima i poduzećima koja žele zaposliti strane istraživače.

Komentara 2

BO
boeing777
00:49 11.01.2012.

dobio sam proljev od ove EU

OB
-obrisani-
01:03 11.01.2012.

Zivjela EU! Sto prije to bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije