Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema štete za okoliš

Zmajlovićevo ministarstvo odobrilo projekt golfa na Srđu

Zmajlović portal (1)
Zeljko Lukunic/PIXSELL
09.04.2013.
u 09:56

Rješenje Ministarstva: Uz mjere zaštite i kontrolu, projekt nije štetan za okoliš

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović dao je zeleno svjetlo gradnji golfišta na Srđu. Njegovo je ministarstvo, naime, danas objavilo kako je 3. travnja izdalo rješenje o prihvatljivosti zahvata “Sportsko-rekreacijskog centra s golf-igralištem Srđ” za okoliš i ekološku mrežu uz primjenu mjera zaštite okoliša i mjera ublažavanja utjecaja na ciljeve očuvanja ekološke mreže te uz program praćenja stanja okoliša i ekološke mreže.

Najavljuju tužbu

Rješenje je, objašnjavaju nam u Ministarstvu, izdano u skladu s preporukom Povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš SRC s golfištem Srđ koje je na sjednici 6. ožujka jednoglasno donijelo pozitivno mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš uz predviđene mjere zaštite i program praćenja. Ovo rješenje, koje je Ministarstvo izdalo nakon Studije utjecaja na okoliš koju je izradila ECOINA iz Zagreba, vrijedi dvije godine i Ministarstvo je imalo zakonski rok u kojem ga je moralo donijeti te se njime ni na koji način ne želi utjecati na predstojeći referendum u Dubrovniku na kojem bi se građani 28. travnja trebali izjasniti za ili protiv golfa na Srđu, kažu nam u Ministarstvu.

Međutim, u inicijativi Srđ je naš ne misle tako, već tvrde kako se sad i ovo ministarstvo svojim rješenjem, poput brojnih drugih ministarstava koja su to prije napravila, priključilo navijanju za taj projekt koji već godinama izaziva puno buke među dubrovačkim stanovništvom.

– Smatramo da je samo stavljanje studije u proceduru bilo pogodovanje investitorima, rekli smo im da se ne smije puštati prije nego što bude prihvaćen urbanistički plan uređenja, a s ovim je jasno da oni daju potporu cijeloj ideji. Iako su sigurno pažljivo izabrali trenutak kada će izdati rješenje, vjerujem da će to građane Dubrovnika još više naljutiti. Oni su svojim potpisima jasno pokazali da sami žele odlučivati o tom projektu – tvrdi koordinator inicijative Srđ je naš Đuro Capor.

Voditeljica programa zaštite prirode u Zelenoj akciji Jagoda Munić najavila nam je da će pokrenuti tužbe protiv Ministarstva zaštite okoliša pred Upravnim sudom u Splitu, i to zbog niza nepravilnosti i nezakonitosti u donošenju rješenja. Prošli su tjedan, naime, od ministra zatražili da ne prihvati studiju i naveli 11 točaka zbog koje misle da je ona neprihvatljiva, a neke od njih su da studija uopće nije uzela u obzir 400 apartmana pri procjeni na utjecaj okoliša, kao što nije ni procijenjena količina pesticida koja će se koristiti za zalijevanje trave. No, Ministarstvo sve to demantira.

Na referendum 85%

– To je trojanski konj kako bi se građane uvjerilo da je projekt kvalitetan. Pozivamo građane da 28. travnja izađu na referendum i jasno kažu svoje mišljenje o svemu – kaže Munić.

Danas su, među ostalim, predstavljeni i rezultati istraživanja koje je za investitora na Srđu proveo Ipsos puls na 800 ispitanika u Dubrovniku, a prema kojem dvije trećine ispitanih građana podržava projekt golfa na Srđu, a nešto manji njih mu se protivi. Čak 85 posto građana planira izaći na referendum, a 49 posto njih planira podržati gradnju golfišta na Srđu, dok 41 posto ne podržava projekt.

Rješenje Ministarstva kojim se daje "zeleno svjetlo" za projekt golfa na Srđu u cijelosti možete pročitati OVDJE.

>>Referendum o golfu na Srđu održat će se 28. travnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije