Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pseudo borba

Žižek: Sirijska borba je lažna, nedostaje tu emancipacije!

žižek
Boris Ščitar/Vecernji list
06.09.2013.
u 22:32

Dakle, što se događa u Siriji ovih dana ? Ništa doista posebno, osim činjenice da je Kina jedan korak bliže da postane svjetska velesila , a njezini konkurenti slabe jedan drugog.

Što se događa u Siriji ovih dana? Ništa bitno, tvrdi ''slovenski div'', filozof i društveni teoretičar Slavoj Žižek.

Analitičkim rečenicama napisanim u britanskom Guardianu pridružio se antiratnom aktivistu i publicistu Noamu Chomskom koji se o krizi u Siriji također oglasio prije nekoliko dana. No, dok je Chomsky komentirao odluku Baracka Obame o traženju odobrenja Kongresa, odnosno odobrenje američkog napada na Siriju bez potpore Ujedinjenih naroda, Žižek se osvrnuo na unutarpolitičku situaciju u Siriji te ukratko pokušao rastumačiti što se trenutno događa u zemlji i zbog čega je moralno zgražanje kao opravdanje intervencije zbog korištenja kemijskog oružja u napadu na civile u stvari ''lažno''.

Nedostaje treća strana

Isti pridjev iskoristio je za opis borbe u Siriji. Ona je lažna, pseudo borba kojoj nedostaje radikalno-emancipatorska oporba jasno uočljiva u Egiptu kod svrgavanja Mubarakova režima.

- Ok, tu imamo lošeg diktatora koji je navodno kemijskim oružjem napao vlastiti narod, ali tko su protivnici njegova režima? Čini se da je sve što je ostalo od demokratsko-sekularnog otpora sada utopljeno u kaosu fundamentalističkih islamističkih grupa podržanih od Turske i Saudijske Arabije s jakom prisutnošću al-Qa'ide u pozadini - piše Žižek.

Al-Assadova vladavina barem se pretvarala da je sekularna, što sunitska opozicija nije. Niti ima jasne političke ciljeve, niti znakove široke emancipatorsko -demokratske koalicije, smatra Žižek. Riječ je tu samo o, tvrdi, kompleksnoj mreži religijskih i etničkih saveza pod utjecajem velesila ( Rusije i Kine s jedne, SAD-a i zapadne Europe s druge). Nedostaje tu treće, radikalno-emancipatorske snage pa je cijela borba lažna.

Put ka radikalizmu

- Ne moramo biti meteorolozi da vidimo u kojem smjeru vjetar u Siriji puše - prema Afganistanu - tvrdi Žižek te napominje da je u takvoj situaciji vojna intervencija suludi samodestruktivni oportunizam koji može imati nesagledive posljedice jer, ''ako radikalni islamisti preuzmu Siriju nakon al-Assadova pada, SAD će ponoviti pogrešku s Afganistanom i naoružati nove talibanske i al-Qa'idine kadrove''.

Stoga je i, na početku rečeno, moralno zgražanje kao opravdanje intervencije zbog korištenja kemijskog oružja u napadu na civile lažno i utemeljeno na ''čudnoj etici'' koja opravdava zauzimanje strane jedne fundamentalističke skupine nad drugom.

Dakle, što se događa u Siriji ovih dana ? Ništa doista posebno, osim činjenice da je Kina jedan korak bliže da postane svjetska velesila , a njezini konkurenti slabe jedan drugog.

 >>Putin: Ne slažem se s Obamom, Obama: Većina nam vjeruje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije