Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povlaštene mirovine

Živku Budimiru dvije mirovine, a ratni put bez prekida u HV-u

'03.04.2011., Osijek - Konferencija za novinare HSP-a na kojoj je gost bio predsjednik Federacije BiH Zivko Budimir.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/3
09.01.2013.
u 17:02

Ako je to točno, dvostruke su mirovine nemoralne, kaže Josip Čuletić. Nikad tako nešto ne bih napravio, kaže Josip Štimac.

Priča o dvostrukim mirovinama koje neki pripadnici Hrvatskog vijeća obrane dobivaju i u Hrvatskoj i u BiH za isti ratni put otvorila je mnoga pitanja, a prozvani akteri ili zbunjuju javnost svojim odgovorima ili šute. Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs daje različite izjave pa se na kraju ne zna prima li mirovinu u BiH na temelju civilnog ili vojnog staža, a Željko Glasnović i Stanko Sopta ne javljaju se na pozive.

Tisuće vojnika bez statusa

Živko Budimir, aktualni predsjednik Federacije BiH, kaže da mirovinu iz Hrvatske dobiva zbog ostvarenog staža, a iz BiH na temelju dodjeljivanja odlikovanja za dužnosti koje je obnašao u HVO-u. Večernji list u posjedu je dokumenta koji pokazuje njegov tijek službe u Oružanim snagama RH iz kojeg je vidljivo da je od 1991. do 2001. neprekidno bio pripadnik OSRH pa se postavlja pitanje kako je u isto vrijeme mogao obnašati dužnosti u HVO-u za što je, kako tvrdi, bio odlikovan.

Što misle o postupcima visokih časnika, pitali smo i neke njihove kolege.

– Ako je to što mediji pišu točno i ako je suprotno zakonu, onda je svakako nemoralno. Tisuće vojnika nisu uspjele riješiti svoj status, a dio se ljudi okoristio. Neka se ustanovi tko je točno odgovoran – rekao je umirovljeni general Josip Čuletić, ratni zapovjednik HRZ-a.

Ratni načelnik Vojne policije Mate Laušić kaže da, ako su dvostruke mirovine riješene radom kao i svake druge kod kojih je dio radnog staža ostvaren u inozemstvu, tada ne vidi nikakvih problema.

Slijede kazneni postupci

– A ako nije tako, onda smatram da nije korektno. Nisi mogao biti u istom trenutku na dva mjesta – zaključuje Laušić.

Umirovljeni general Josip Štimac također smatra da takvo ponašanje nije u redu. Kaže da on sam tako nešto ne bi napravio.

I dok ministar branitelja Federacije BiH Zukan Helez najavljuje kaznene postupke, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za radno pravo kaže da nije siguran da je primanje dviju mirovina iz različitih država predviđeno kao kazneno djelo. Kaže da će sve ovisiti o sporazumu koji će RH i BiH potpisati, a dodaje i kako se vjerojatno neće moći oduzeti mirovine koje su pripadnici HVO-a dosad primili. Za komentar situacije upitali smo i bivšu ministricu branitelja Jadranku Kosor.

– To što je netko zlorabio sustav, treba dokazati i procesuirati, ali ne treba ići u lov na vještice i dovoditi u pitanje sporazum iz 2006. koji je regulirao prava pripadnika HVO-a – kaže J. Kosor i dodaje da nije imala informacije o zloporabama sustava jer, da je imala, sigurno bi reagirala.

>>Revizor skupio 1865 borbenih dana, a bavio se – kuhinjom

>>Rojs: Neka mi oduzmu mirovine, samo da mi Hrvatska ostane

Komentara 54

KU
kudcesname
17:17 09.01.2013.

tzv domoljubi zaista vole Hrvatsku.PLjuc!

EU
eurobanana
17:30 09.01.2013.

josipmacek je napisao/la: . saborski zastupnik ima zaradu 15 000 mjrsecno . plus vise od 30 000 kuna za troskove . znaci 45 000 mjesecno . premijer duplo vise sa presidente a ministri umanjeni 2000 kuna

GO
golub
17:14 09.01.2013.

Tko je bio na dvije strane ima pravo na dvije mirovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije