Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinari na nogama:

Živimo od terana koji nam žele zabraniti i borit ćemo se za njega

vino
Robert Anić/Pixsell
24.04.2013.
u 12:54

Kao budući članovi europske obitelji razočarani smo skidanjem našeg terana s polica slovenskih trgovina. To je suprotno vrijednostima koje propagiramo, duhu zajedništva te dobrosusjedskim odnosima - poručuju vinari iz Istre

   Upravni odbor udruge vinara i vinogradara Istre, Vinistre, oglasio se oko aktualne  teme - slovenske zaštite imena "Teran", a koje se odnosi na vino proizvedeno od loze refošk s područja Krasa u slovenskom dijelu Istarskog poluotoka.  O temi terana i njegove zaštita s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju vinari okupljeni oko Vinistre razgovarali su uoči otvorenja ovogodišnje vinske manifestacije u Poreču, a nakon ocjenjivanja vina koja su počela, i to u porečkom hotelu Parentium.

- Kao budući građani zajedničke obitelji Europske unije, razočarani smo postupkom kojim je teran skinut s polica slovenskih trgovina. On je u suprotnosti s vrijednostima koje propagira Vinistra, a vezane su uz duh zajedništva, prekograničnu suradnju te izgradnju dobrosusjedskih odnosa i jačanja pozicije svih u Istri - i s hrvatske, i sa slovenske strane - na domaćem i međunarodnom tržištu.

Vjerujemo kako smo niz proteklih godina sa vinarima preko granice gradili dobre odnose, temeljene na povjerenju, i na zajedničkim projektima usmjerenima na afirmaciju zajedničkih vrijednosti, prije svega na prepoznatljivost teritorija i kvalitete vina. Usmjereni smo bili na izgradnju zajedničke budućnosti u Europskoj uniji, posebice za generacije koje dolaze, te je naše iznenađenje ovim postupkom, kao i naknadnim krutim stavom slovenske politike, tim veće - poručili su.  Najavili su kako će od Ministarstva poljoprivrede RH te ostalih nadležnih institucija tražiti da pred nadležnim institucijama Europske komisije hitno pokrenu proces osporavanja trenutne zaštite naziva teran na razini Europske unije. Vinari apeliraju na Ministarstvo da se u tu svrhu angažiraju vodeći stručnjaci iz svih gospodarskih, znanstvenih, poljoprivrednih, vinogradarskih i društvenih sektora relevantnih za ovu temu.

I sama udruga će, kažu potaknuti rad domaćih i međunarodnih institucija i stručnjaka upoznatih s povijesnim, gospodarskim, znanstvenim i društvenim aspektima vezanima uz teran, s ciljem  prikupljanja sveobuhvatne građe koja će biti osnovom argumentacije osporavanja postojeće zaštite, te, kada se to pokaže potrebno, brzog pokretanja zaštite istarskog terana.  

-  Kao ljudi koje od terana žive i prehranjuju svoje obitelji, te su tako činili desetljećima, pozivamo na suradnju i zajedništvo sve one koji mogu pomoći u relevantnosti pisane argumentacije i na taj način doprinijeti jačanju zahtjeva za osporavanjem trenutne zaštite naziva teran. Zajedničkim naporima usmjerit ćemo se na očuvanje vrijednosti koje proizlaze iz onoga što je iskonski i povijesni temelj života u Istri - poručili su vinari.

Uvjereni su će se ovaj - drže- bespotrebni sukob oko prava na korištenja naziva teran,  razriješiti pozitivno po njih. 

-  Jasno nam je da će naš uspjeh na tržištu prije svega ovisiti o tome koliko su vina koja radimo dobra te će naši napori i nadalje biti usmjereni ka jačanju prepoznatljivosti i kvalitete vina iz Istre, poručeno je iz Poreča. 

>> Sukob sa Slovencima zbog prava na ime vina uzaludan trud ili...?

>> Ne možemo zaštititi ni teran, Slovenci odbili Jakovinu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije