Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što kad zaboli

Žitelji Vojnića ne znaju da je njihov Dom zdravlja bez hitne službe

vojnic01
kristina štedul fabac/pixsell
20.08.2010.
u 08:44

Rada Kardaš uzalud je zbog suprugovih tegoba nazivala broj mobitela, koji je koristila Hitna u Vojniću. Tek je u trgovini doznala da se više ne koristi i da moraju zvati u Karlovac.

- Te je večeri moj suprug imao vrlo visoku temperaturu. Nisam više znala što da radim i kako mu pomoći. Više od sat vremena uzalud sam nazivala dežurnu službu Hitne pomoći u Vojniću na broj koji su koristili, 091/111-9494. Potom sam zvala 112 i oni su mi rekli da mu pokušam sniziti temperaturu na 38 i javiti se Hitnoj u Karlovcu. Dijagnosticirano mu je trovanje želuca i sada je na antibioticima. Sve je dobro završilo, a ne smijem ni pomisliti kako je moglo biti. Kasnije sam slučajno, u trgovini, doznala da je ukinuto dežurstvo u Vojniću – ogorčena je Rada Kardaš koja, kao i mnogi stanovnici tog dijela županije, nije znala za promjene u zdravstvenom sustavu.

 Silom prilika

 Dom zdravlja Vojnić više nema uslugu hitne medicinske pomoći. Od 1. kolovoza, zatreba li nekom liječnik izvan radnog vremena tamošnjih ordinacija opće prakse, koje rade od 7 do 21 sat, za pomoć će zvati 94 i dobiti Hitnu u Karlovcu. To je pilot-projekt čija je realizacija, silom prilika, počela i prije reorganizacije službi hitne pomoći u jedinstvenu županijsku, i to zbog nedostatka liječnika u toj općini.

 Nije bilo druge

 – Trojica iz naših ordinacija nemaju ovdje ni prebivalište ni smještaj, i nije bilo druge mogućnosti da osiguramo kvalitetnu uslugu korisnicima. Stoga smo, u dogovoru s Ministarstvom zdravstva, HZZO-om, Županijom i Općinom, odlučili da nadležnost ovdje preuzme karlovačka Hitna medicinska pomoć. Naši se korisnici ne moraju bojati, jer potrebnu će pomoć dobiti – napominje Tatjana Šterk Tudić, ravnateljica Doma zdravlja Vojnić, dodajući kako će Dom i Hitna biti u koordinaciji. Stanovnici 46 naselja i dalje mogu računati na pomoć “svog” liječnika, a promjena je samo u noći i za hitne intervencije. Ostale hitne u sklopu domova zdravlja u Dugoj Resi, Ogulinu, Ozlju i Slunju još rade po ‘'starom'’.

Središte svih hitnih službi

Službe hitne medicinske pomoći, koje sada djeluju u Karlovcu, Dugoj Resi, Slunju, Ozlju i Ogulinu, po najavama iz Županije, do kraja godine čeka reorganizacija u jedinstveni Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije. Sjedište bi mu trebalo biti u Karlovcu, a ekipe hitne pomoći pokrivat će čitavu Karlovačku županiju.

Ključne riječi

Komentara 3

NT
ntblzg
12:28 20.08.2010.

Temperatura nije hitno stanje. Treba naučiti kako se skida temperatura (ili poslušati savjet svog liječnika ili liječnika u HMP), nadoknada tekućine i onda u redovno radno vrijeme riješiti uzrok temperature. A ovakvu organizaciju hitne kakva je sad u Vojniću ima većina Hrvatske.

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
09:23 20.08.2010.

ima takvih puno :(

DO
doktorica
11:09 20.08.2010.

I ovi bi da im je hitna na svakom ćošku,dok ministar radi pilot projekte uokolo.Naivčine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije