Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MIA' UOČILA ONO ŠTO LIJEČNICI NISU

Žena imala manji tumor, na vrijeme ga otkrila - umjetna inteligencija

Foto: unsplash
1/4
21.03.2024.
u 12:18

Sama "Mia", međutim, nije bez mana. Da nema pristup povijesti bolesti pacijenta, alarmantnima bi proglašavala i benigne ciste, a svaki puta kad mora napraviti "update" sustava, mora proći pregled stručnjaka koji su je napravili i odobrili.

Svim ženama koje su imale simptome, ali i onima kojima su liječnici kazali da su potpuno zdrave. Alat umjetne inteligencije, kojeg su pri testiranju u britanskoj bolnici nazvali Mia, pregledao je više od deset tisuća mamografa pa uspješno izdvojio sve one koji su mu se činili sumnjivima. Točnije, odvojila je "Mia" sve nalaze koji su indicirali pojavu tumora dojke, a identificirala je i jedanaest žena čiji su tumori bili toliko mali da ih liječnici nisu uočili. Piše tako BBC koji je umjetnu inteligenciju promatrao u bolnici Grampian u Škotskoj, a ondje sreo i Barbaru, jednu od jedanaest žena kojima je tumor identificirala "Mia". Svega šest milimetara njegova je veličina, zbog čega ga radiolog bolnice nije ni uočio, a zahvaljujući stroju s umjetnom inteligencijom, Barbara neće trebati operaciju niti kemoterapiju, već samo pet dana zračenja. Inače, pacijenti čiji se tumori otkriju prije nego dosegnu 15 milimetara, imaju 90 postotnu šansu preživljavanja u sljedećih pet godina. Barbara je BBC-u rekla da je sretna što će tretman liječenja biti puno manje invazivan od onoga koji su prolazile njena mama i sestra, a koje su se također borile s istom bolesti. Da joj tumor sad nije otkrila "Mia", Barbara bi za njega najvjerojatnije saznala tek za tri godine na sljedećem redovnom mamografu jer nikakve simptome bolesti zasad nije osjetila. Što se samog očitanja mamografa tiče, uz "Miu", gledali su ga i radiolozi, odnosno nije sam stroj bio taj koji je postavio konačnu dijagnozu, a kako kažu u Kheironu, tvrtki koja je umjetnu inteligenciju razvila, pomoću njihova alata tumor dojke može se dijagnosticirati unutar tri dana, umjesto 14, koliko je dosad bilo potrebno.

GALERIJA: Ovo je 10 najdužih tunela u Hrvatskoj: Znate li koji je na prvom mjestu?

1/11
 

- Od 10.889 žena, koliko ih je bilo na mamografiji, samo 81 nije željela da "Mia" dodatno pregleda njihove nalaze - kazao je za BBC dr. Gerald Lip, dok je Sarah Kerruish, direktorica tvrtke koja je stroj razvila pojasnila da je stručnjacima u Kheironu za to trebalo šest godina. Liječnici, dodao je dr. Lip, godišnje pregledaju oko pet tisuća nalaza mamografije, otprilike sto u jednoj sesiji, što je veliki broj te često sami sebe pitaju kako određeni nalaz nisu na vrijeme protumačili kao zabrinjavajući. - "Miu" vidim kao prijatelja - kazao je dr. Lip. Sama "Mia", međutim, nije bez mana. Da nema pristup povijesti bolesti pacijenta, alarmantnima bi proglašavala i benigne ciste, a svaki puta kad mora napraviti "update" sustava, mora proći pregled stručnjaka koji su je napravili i odobrili. Sama "Mia", donosi BBC, trenutačno je testirana samo na jednoj lokaciji, ali diljem Ujedinjenog Kraljevstva provode se i druga ispitivanja umjetne inteligencije povezana sa zdravstvom, uključujući alat za umjetnu inteligenciju tvrtke Presymptom Health koja analizira uzorke krvi u potrazi za znakovima sepse prije nego što se simptomi pojave. Većina alata je, međutim, još uvijek u ranoj fazi testiranja, bez objavljenih rezultata njihova stvarnog učinka. 

 

VIDEO: Milanović: 'Učinit ću sve da građanima dam razloga zašto treba ići glasati, posebno protiv HDZ-a!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije