Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nabijene čestice

Zemlju će pogoditi najsnažnija solarna oluja u zadnjih pet godina

sunce
Screenshot YouTube
08.03.2012.
u 10:29

Oluja bi mogla poremetiti opskrbu električnom energijom, satelitsku navigaciju i zrakoplovne rute, a čestice će Zemlju pogoditi brzinom od 6,4 milijuna km/h

Snažna solarna oluja uskoro će pogoditi Zemlju, a stručnjaci upozoravaju da bi mogla poremetiti opskrbu električnom energijom, satelitsku navigaciju i zrakoplovne rute. Solarna oluja, inače najsnažnija u zadnjih pet godina, oslobodit će bujicu nabijenih čestica, javlja BBC, a potaknuta je nekolicinom masovnih solarnih baklji koje su izbile početkom tjedna.

Upravo zbog solarne oluje, ako nebo bude vedro, postoji velika mogućnost da polarna svjetlost bude vidljiva južnije nego inače.

Utjecaji solarne oluje bit će najjači u polarnim područjima, a zrakoplovi čije rute prolaze tim područjima mogli bi biti preusmjereni.

Nabijene čestice pogodit će Zemlju brzinom od 6,4 milijuna kilometara na sat, a oluja bi trebala trajati sve do sutra ujutro. Snimke površine Sunca na mjestima izbijanja solarnih baklji pokazuju mnoštvo Sunčevih pjega što upućuje na veliku količinu pohranjene magnetske energije.

Komentara 7

DU
Deleted user
11:38 08.03.2012.

Dakle, prije pet godina bila je snažnija. Ja se ne sjećam, je li bilo kakvih važnijih posljedica? Koja je svrha članka, osim možebitno forsiranje nekakve nadri dvije i dvanaeste? Koješta.

VI
visio
11:50 08.03.2012.

Pitali Muju Što Će Napravit Kad Bude Smak Svijeta. Kad Će On: -Skupit Ženu, Djecu i Pravac Njemačka!

SC
scary
11:28 08.03.2012.

\"a potaknuta je nekolicinim masovnih solarnih baklji\" da nije u izvorniku pisalo \"few massive solar flares\", nekoliko golemih solarnih baklji? jer kako može biti nekoliko masovnih? ako se pojavljuju masovno, nisu nekolicina :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije