Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planet Zemlja

Zemljina gravitacija snimljena zapanjujućom preciznošću

Goce (1)
GOCE High Level Processing Facility
29.06.2010.
u 15:11

Svaka dva mjeseca satelit GOCE preleti sva područja Zemlje i kad ih pridoda prije snimljenim gravitacijskim kartama, udvostruči im se gustoća.

Na prvome svjetskom simpoziju "Živi planet" Europska svemirska agencija predstavila je, po općoj ocjeni, spektakularni atlas Zemljine gravitacije dosad nedosegnute preciznosti i detaljnosti. Mala kolebanja u nesavršenosti izražena su ljestvicom spektra boja, od tamnomodre za područja sa slabijom gravitacijom, do narančastih i crvenih za područja izrazito snažnoga.

Karta preklopljena s obrisima kontinenata pokazuje da se kontinentalne ploče ne podudaraju posve s rasprostiranjem gravitacije. Fascinantna je depresija usred Indijskoga oceana, a završak jačega gravitacijskog djelovanja poklapa se s rasjedom koji ide posred dna Atlantskog oceana i završava na Islandu. Poslije slične snage prekriva Indoneziju od Bornea na zapadu preko Nove Gvineje do Vanuatua i Fidžija.

Satelit Europske svemirske agencije GOCE specijaliziran je da s visine od 255 kilometara iz niske Zemljine orbite kartografira Zemljinu gravitaciju. To radi već od lanjskoga rujna. Time je fascinantnije koju finoću ima prikazani atlas sastavljen iz podataka prikupljenih samo lanjskog studenoga i prosinca.

Voditelj projekta u ESA  Rune Floberghagen tvrdi da svaka nova dva mjeseca mapiranja udvostručuju gustoću podataka pa pri sljedećim objavama obećava geofizičarima još više senzacija.

Prof. Reiner Rummel, šef savjeta misije GOCE i profesor astronomske i fizikalne geodezije na Tehničkom sveučilištu u Münchenu, osobito budi optimizam najavljujući nove važne informacije o gravitacijskim fenomenima na širokim područjima Južne Amerike, Afrike, Himalaje, Jugoistočne Azije i Antarktika.

Ključne riječi

Komentara 4

BS
Blue Sky
16:04 29.06.2010.

Pa dobro , čovječe - lupetalo bez srama, imaš li ti makar pet minuta neke srednje škole ili si završio neki društveni faks? Pa od kuda si iskopao magnetizam? Prepisujući izvorni tekst dodao si malo svog \"znanja\" za lakšu interpretacijuu neukom puku, je li?Fuj!

MW
MadDog White
01:39 30.06.2010.

Imaš pravo. Boktepita kamo je autoru odlutao mozak! Ali bit je tu za onoga tko razumije. Tko ne razumije njemu svejedno. Zvuči više kao lapsus mentis.

BS
Blue Sky
17:40 30.06.2010.

Ma kud bi mu odlutao mozak kad je to nemoguće. Vidiš da je štreber nakon posta samo po tiho ispravio članak i pravi se \"kaj je bilo - nemam pojma\". Ništa - ispravak, ništa pardonizam i izvinjotina, ništa fala lepa.. Lupeta ko´ Milčec. Pravi fino odgojeni Hrvat. Za posrati. Ali zato se crvenoguzi cenzor promptno uhvatio posla. Iz mog posta izbacio je predzadnju rečenicu (prije \"Fuj!\"): Hebeš tebe i takve novine! Jasno, umjesto H bilo je J. To ih smeta, ali hrpa gluposti, neznanja, nepismenosti, laži i netočnosti u njihovim člancima to ne, dapače, hajd´mo ih još više zaglupiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije