Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solidarnost

Zemlje Južne Amerike zatvorile luke brodovima s Falklanda

\'Falklands_zad_nnn_180310\'
Arhivska fotografija
21.12.2011.
u 07:33

Ova je odluka naime još jedan potez solidarnosti s Argentinom koja već gotovo dva stoljeća pokušava vratiti suverenitet nad Falklandima

Trgovački blok Južne Amerike (Mercosur), koji čine Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj, donijele su odluku kojom zatvaraju svoje luke brodovima koji plove pod zastavom Falklandskog otočja.

Odluka je objavljena nakon summita održanog u glavnom gradu Urugvaja Montevideu. Velika Britanija odmah je zatražila objašnjenje ovakvog poteza s obzirom na to da je Falklandsko otočje njezin prekomorski teritorij. Pod falklandskom zastavom plovi 25 brodova, većinom ribarskih brodica.

– Nemamo ništa protiv Velike Britanije, ali imamo puno toga zajedničkog s Argentinom koju podupiremo – brzo je stigao odgovor predsjednika Urugvaja Josea Mujice.

Ova je odluka naime još jedan potez solidarnosti s Argentinom koja već gotovo dva stoljeća pokušava vratiti suverenitet nad Falklandima koje oni nazivaju Las Malvinas.

Velika Britanija zauzela je otočje 1830. godine i službeni stav Londona je kako o budućnosti otočja nema pregovora. Dvije zemlje bile su i u kratkotrajnom krvavom ratu za Malvine (Falkland) 1982. godine u kojem su Britanci pobijedili i zadržali otočje pod svojim nadzorom.

 

 

 

 

Komentara 21

OB
-obrisani-
08:33 21.12.2011.

Nek Juzna Amerika drzu \"blokadu\" perfidnom Englezu kao sto su Britanci drzali Hrvatskoj za vrijeme rata. Svijet se budi. Lako im je bilo varati cijeli svijet za vrijeme hladnog rata. Komunizam je nestao a Britanci s Amerikom su postali gospodariri svijeta i svuda po svijetu sranja, ovaj put ne mogu ta sranja baciti na komunizam. Dakle oni su sami krivci za sva sranja, ratove, svrgavanje rezima, ekonomske krize destabiliziranje drzava itd..po svijetu.

KR
krka
08:45 21.12.2011.

Nemora kost niti biti masna da se kolonijalna gamad nebi otimala. Engleska se u dugoj povijesti nije ničim vlastitim proslavila, sve što je imala i ima dovukla je iz kolonija. I danas, pogledajte sukob gospode sa otoka sa Sarkozijem i Merlekelicom. Oni bi da se uzme, ali ne njima, oni bi komandovali, nebi učestvovali...Gamad koju treba otkantati, pak si ako hočeju nek i postave betonsku ogradu oko j....og otoka. Ostatku Evrope nebuju falili, ali Evropa njima, bogme bude i to debelo. I pajdašija iz Commenwelta im polako otkazuje poslušnost...Oganj i mač više ne pale, ali gamad bu još dugo na sve načine branila sve kaj je otela ognjem i mačem.

PR
Protivcenzure
17:21 21.12.2011.

što bi američko domorodačko plemensko stanovništvo reklo na ovo...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije