Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE

Zemlja koja ulazi u EU ne može odustati od Bolonje

melita kovacevic
Marko Prpić/Pixsell
06.12.2011.
u 20:30

Samo neki fakulteti, ponajprije iz društveno-humanističkog područja, traže povratak na staro – trajanje studija pet godina.

Zemlja koja ulazi u Europsku uniju ne može odustati od Bolonjskog procesa, to ne bi bilo građenje sustava visokoškolskog obrazovanja nego rušenje, a svako rušenje znatno je skuplje – kazala je, nakon višesatne rasprave na okruglom stolu o mogućnosti integriranja studija na hrvatskim sveučilištima, prorektorica Zagrebačkog sveučilišta Melita Kovačević.

Naglasila je da se ne može govoriti o integraciji i odustajanju od Bolonje jer samo pojedini fakulteti, i to ponajprije iz društveno-humanističkog područja, primjerice filozofski, ekonomski i pravni, traže povratak na staro, odnosno na trajanje studija od pet godina.

– Ne možemo razgovarati o odustajanju od Bolonjskog procesa jer to jednostavno nije rješenje, ali moramo raspravljati o problemima koji postoje. Jedan je od važnijih činjenica da završeni prvostupnici ne mogu pronaći posao, odnosno da ih tržište rada nije prepoznalo. Čak i država i državne službe kad zapošljavaju od kandidata traže razinu magistra, odnosno završen diplomski studij. A to nije bio smisao Bolonje – naglašava Kovačević.

Dodaje da je rasprava o primjeni i poboljšanju Bolonjskog modela tek otvorena i da sveučilišta trebaju u sljedećem razdoblju pronaći rješenja za sve probleme koji su sada otvoreni.

Ključne riječi

Komentara 23

OB
-obrisani-
22:39 06.12.2011.

Bolonja je pušiona nad pušionama i posljedice toga će trajati godinama !

DE
demokršćanin
23:13 06.12.2011.

ZAŠTO NE SMIJE ODUSTATI OD\" BOLONJE\" Ako su svi uvidjeli da Bolonja nije pravo rješenje,zašto bi se ovaj projekt vezao za eventulni ulazak u EU.Sve je očitije da je i ulazak u EU pogubno rješenje,pa zašto da si stvaramo još jednu nepogodu.

UK
Ugo Kajvez
11:17 07.12.2011.

Nevjerojatno je koliko su hrvati brzo spremni PRODATI svoju domovinu stranicima zbog osobnog probitka ....................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije