Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON O SPORTU

Željko Jovanović želi savez sa Zvonimirom Bobanom protiv HNS-a

'21.07.2011. Rijeka - Zeljko Jovanovic,  dogradonacelnik Rijeke i saborski zastupnik SDP-a. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
1/3
Autor
Ivanka Toma
20.12.2011.
u 08:46

Jovanović kaže kako mu je jedini cilj osigurati sportu i sportašima mjesto koje zaslužuju, a to je stvoriti životni stil zdravoga sportskog društva

Prva stvar koju će učiniti novi ministar znanosti Željko Jovanović jest donošenje Zakona o sportu. – Moja poruka je kratka i jasna – sport ćemo vratiti sportašima! – poručio je Jovanović koji ovih dana vodi intenzivne konzultacije sa sportašima upravo o toj temi.

– Proteklih dana obavio sam razgovor s nizom istaknutih djelatnika iz svih sportova, a spremam se za razgovor i s Darijem Šimićem i Zvonimirom Bobanom o budućnosti nogometa – kaže Jovanović dodajući da mu je jedini cilj osigurati sportu i sportašima mjesto koje zaslužuju, a to je stvoriti životni stil zdravoga sportskog društva.

Nakon što je otvoreno prozvao Zdravka Mamića, upozorio da u nogometu već godinama jedna afera slijedi drugu te naveo da najveću odgovornost za to ima vrh Hrvatskoga nogometnog saveza, te njegov čelnik Vlatko Marković, Jovanović si je otvorio žestoku frontu i prije nego što je uopće sjeo u ministarsku fotelju. Sastanak i podrška Bobana i Šimića stoga su mu vrlo vrijedni politički potezi. Tim prije što je Boban nakon duge šutnje progovorio i rekao da Marković i Srebrić moraju otići, žestoko je kritizirao Mamića, te pozvao Vladu RH da uvede povjerenika i privremenu upravu da vodi nogomet. U razgovoru za Večernji Jovanović je rekao da je ovih dana angažiran i na traženju svog pomoćnika koji će biti zadužen za sport i kojemu će novi zakon biti prvi zadatak. Nekoliko je kandidata u igri, a svi su, kaže budući ministar, vrhunski sportaši.

– Središte i bit sporta su sportaši, a kod nas je, nažalost, posebno u nogometu, ali ne samo u nogometu, više važan menadžer, pojedinci iz sudskih organizacija i sportskih saveza te različiti sivi polusvijet koji se okuplja oko sportskih klubova i sportskih saveza nastojeći ušićariti nešto na račun sportaša – kaže Jovanović napominjući da to posebno dolazi do izražaja u nogometu.

U kritici stanja u nogometu dojučerašnji SDP-ov antikorupcijski strateg je rekao da bi “gotovo mogao napraviti paralelu vrha HDZ-a i vrha HNS-a, i da ne bi uopće pogriješio”. Zato je, kaže, na inicijativu riječkih olimpijaca Alvara Načinovića, Aramisa Naglića, Valtera Matoševića, Samira Barača, Ćire Kovačića te podršku Tomislava Paškvalina, Petra Skansija, Ratka Rudića te Zorana Primorca i Marija Ančića, održao nekoliko sastanaka s budućim premijerom Zoranom Milanovićem i složio se da će jedan od prvih poteza Kukuriku vlade biti uvođenje reda u sport.

Jovanović nam je otkrio osnovne smjernice u kojima će ići novi propis. Na prvom mjestu je razvoj sporta od najmlađeg uzrasta, preko rekreativnog do vrhunskog i profesionalnog sporta. Na drugom je jači angažman Vlade nego do sada u razvoju sporta, kako rekreativnog, tako i profesionalnog. Slijedi predlaganje i provođenje propisa o svim oblicima potpore i priznanja vrhunskim sportašima te definiranje sportskih udruga koje se nazivaju neprofitnima, a ostvaruju profite za džep pojedinaca.

Komentara 439

Avatar WindFucker
WindFucker
11:35 20.12.2011.

Mravac, ti zaista ne shvaćaš?

DU
Deleted user
12:50 20.12.2011.

e moj Zvone, ovo ti nije trebalo...

OB
-obrisani-
09:02 20.12.2011.

MAMICA za predsjednika,ihhihihihihihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije