Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Martin Schulz

Želi srušiti Merkel i ojačati EU

Former European Parliament president Martin Schulz and German Economy Minister Sigmar Gabriel attend a Social Democratic Party SPD parliamentary fraction meeting in Berlin, Germany, January 25, 2017.     REUTERS/Fabrizio Bensch     TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
26.01.2017.
u 22:30

Schulz je 22 godine bio njemački zastupnik u EP-u, a donedavno je bio šef Europarlamenta

Hrvati koji ga poznaju kažu da je jedan od najstrastvenijih političara u Europi. Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi jednom mu je poručio da bi bio dobar za ulogu čuvara nacističkog koncentracijskog kampa u nekom filmu.

Praktički svi u Bruxellesu priznaju mu da je ojačao utjecaj i ugled Europskog parlamenta dok je njime predsjedao od 2012. do kraja 2016. godine. On je Martin Schulz (61) i upravo ovih dana postaje kandidat njemačkih socijaldemokrata za novog kancelara, nasljednika demokršćanke Angele Merkel.

– Ne sjećam se da sam ikad srela tako strastvenog političara. S toliko strasti govori o svojim političkim stavovima, vrijednostima koje zastupa, da zaista djeluje vrlo iskreno – kaže Biljana Borzan, SDP-ova europarlamentarka.

No, za razliku od hrvatskih europarlamentaraca, koji su (možda i zato što je Hrvatska mlada članica) jednako prisutni u hrvatskim medijima i poznati političkoj javnosti kao i nacionalni političari, u velikim i starim zemljama članicama EU to nije tako pa i Schulz pati od toga da je možda poznat u Bruxellesu i u EU, ali praktički nepoznat u Njemačkoj, gdje su akteri nacionalne politike puno zanimljiviji medijima od aktera europske politike.

No ta činjenica da je, i nakon 22 godine rada kao njemački zastupnik u EP-u, “nepoznat” široj njemačkoj javnosti može, nadaju se u SPD-u, možda i pomoći Schulzu da pobijedi Angelu Merkel, koje su se neki njemački birači možda i zasitili nakon 11 godina na mjestu kancelarke.

– Schulz će biti oličenje vjerodostojnog novog početka za stranku. Zapravo je prednost da nije tako dobro poznat – izjavio je Jens Zimmermann, SPD-ov zastupnik u Bundestagu, za Financial Times.

No za Schulza je zasad najvažnije da je unutar same stranke dovoljno poznat i prepoznat da je predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel odustao od kandidature za kancelara i prepustio to mjesto upravo Schulzu nakon što su unutarstranačke ankete pokazale da Schulz ima bolje šanse od nepopularnog Gabriela da dovede stranku na vlast.

SPD je i sada na vlasti, ali kao manjinski partner u velikoj koaliciji s demokršćanskim CDU/CSU-om Angele Merkel.

I sada, devet mjeseci uoči izbora, ankete daju najveće šanse za pobjedu Angeli Merkel, čija je stranka dosta daleko ispred SPD-a pa je izgledno da bi i ovi izbori mogli završiti formiranjem velike koalicije u kojoj bi Schulz bio vicekancelar ili ministar. No Schulz se nada da može do čiste pobjede.

>> Nema ni maturu, a spriječio bi 4. mandat kancelarke Merkel

Komentara 14

BA
bakulušić
23:24 26.01.2017.

Zanimljivo je da političari lijeve provenijencije ne napreduju prema zvanju i znanju nego po nekim čudnim kriterijima koje je teško dokučiti. Gospodin Schulz ima samo osnovnu školu, čuveni Carl Bildt samo srednju a krojio je sudbinu Hrvatskoj i BiH, austrijski ministar vanjskih poslova samo srednju, Juratović nepotpunu srednju a docira kao da je asistent na Filozofskom fakultetu. Zbilja, tko ili što ih pogoni...?

DU
Deleted user
08:39 27.01.2017.

Schukz je taj koji je inicirao zabranu križeva u učionicama njemačkih škola. Pametnome dosta! Ali Nijemci više ne padaju na te fore: SPD je trenutačno na 20% sa tendencijom pada...

Avatar lvan12
lvan12
00:06 27.01.2017.

Liječeni alkoholičar bez srednje škole je bio predjednik Europskog parlamenta i sada bi bio kancelar Njemačke!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije