Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije opsesije

Želi da Kamenjak bude rezervat noćnog neba

'glivar1_ses_zag_040711'
''
06.07.2011.
u 16:09

Poruka dr. Glivara:- Upitajte se samo kada ste zadnji put noću vidjeli Mliječni put i mislim da će vam biti jasno o čemu govorim. -

Mala privatna zvjezdarnica dr. Anđelka Glivara, jedna od rijetkih u Hrvatskoj, smještena na vrhu Stubičkog Kamenjaka, brda iznad Donje Stubice, okupljalište je zaljubljenika u astronomiju.

Konstruirali sondu

Ondje su se sastali prije otprilike mjesec dana i članovi Astronomske udruge Vidulini te tima Synergy moon kako bi dovršili konstruiranje atmosferske sonde Histrion 4, koju su stradan lansirali s poligona Državnog hidrometeorološkog zavoda u Maksimiru. U sondu, pričvršćenu za mali padobran, stavljeni su modificirani uređaji kojima su zabilježeni visina na kojoj je bila sonda, koordinate, temperatura i tlak zraka, a iz sonde, koje je masa 950 grama, snimljeno je i 230 fotografija.

– To je uvertira lansiranje prvog hrvatskog pikosatelita – doznajemo od dr. Anđelka Glivara, kojeg su zvijezde opčinile prije više od trideset godina.

– Prijatelj Mirko Miki Knezić pojavio mi se pred vratima s malim ruskim teleskopom. Iznenadio me tada pokazavši mi planet Saturn. Prostranstvo svemira i sve ono što nas okružuje izvan naše atmosfere tada su mi postali druga opsesija. Prva je medicina – kaže dr. Glivar.

Bistro noćno nebo

Prije petnaest godina postavio je vlastite astronomske stranice, koje su bile među prvima takvima u Hrvatskoj, a 1999. na brdu Stubički kamenjak izradio je i prvu privatnu zvjezdarnicu, s kupolom promjera tri metra. Unatoč mnogobrojnim obvezama dr. Glivar trudi se zabilježiti značajnije nebeske događaje i pojave. Želi registrirati Kamenjak kao rezervat noćnog neba. – Želim ljudima pokazati ljepotu noćnog neba, da ne misle da su zvijezde samo svijetle točkice, ali i istaknuti važnost očuvanja bistrog noćnog neba, koje je i svjetlosno onečišćeno, svjetlom iz gradova, s cesta, pa i s poljskih putova. Dakako i zrak je onečišćen. Upitajte se samo, kada ste zadnji puta noću vidjeli Mliječni put i mislim da će vam biti jasno o čemu govorim - poručio je dr. Glivar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije