Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.06.2017. u 14:10

Dok se u SAD-u promovira smrtna kazna bolešću, u Indiji pametne lijekove prodaju po razumnoj cijeni dostupnoj svima

Treba mi nova sofa. U trgovini nalazim nešto što mi apsolutno odgovara, ali ima jedna velika nevolja! Ja si taj savršeni komad namještaja ne mogu priuštiti. Novca nemam, ne daju ni na rate. To je roba izvan mog financijskog dosega. Ne spadam u nišu za koju je ta roba proizvedena. Priča druga nije tako jednostavna kao ova s kaučem. Riječ je o djetetu oboljelom od rijetkog tumora. Postoji lijek koji on nasušno treba, ali taj lijek je roba koju on ne može platiti. Nije u njegovu financijskom dosegu.

Strašna je i okrutna ova usporedba kauča i spasonosnog lijeka, no u današnjem svijetu i jedno i drugo su roba koja se nalazi na tržištu i ima svoju cijenu. Naravno, ja ću odustati od svoga idealnog kauča i kupiti nešto znatno jeftinije, no kada je život u pitanju, jeftini supstituti nisu opcija.


Mnogi konzervativni političari i mislioci diljem svijeta, a pogotovo u Sjedinjenim Državama, smatraju da pravo na liječenje i najbolje dostupne lijekove nije jedno od temeljnih ljudskih prava, nego nešto što treba platiti kao svu drugu robu na tržištu. Ako ne radiš dovoljno i ne zarađuješ dovoljno novca, kažu oni, liječenje nije nešto što bi ti trebao platiti netko drugi, pa bila to i država. Iza takve naopake i u velikoj mjeri neljudske filozofije stoji i američki predsjednik Trump, iako su znanstvenici izračunali da će nakon Trumpova pohoda na dostupno zdravstveno osiguranje bez njega ostati najmanje 23 milijuna Amerikanaca i da će ih najmanje 45.000 godišnje nepotrebno umrijeti zato što nemaju ni osiguranje, ni novac za liječenje i lijekove.

Predsjednički kandidat Bernie Sanders, koji sebe naziva demokratskim socijalistom, kazao je da će takvi ljudi možda i skupiti neki novac da odu kod liječnika gdje će samo saznati da boluju od nečega od čega se ne mogu liječiti jer nemaju novca za to. To je svojevrsna smrtna kazna bez ikakvog zločina.

Ovdje nije samo riječ o siromašnom crnom dječaku koji boluje od neuroblastoma već o ljudima koji boluju od puno banalnijih bolesti, poput hipertenzije ili dijabetesa. 
Predsjednik Roosevelt smatrao je da je pravo na dobro zdravlje i na liječenje jedno od temeljnih prava koje jamči američki ustav. Demokrati i liječnik Denis Kucinich također tvrde da ustav svakom građaninu obećava da će se brinuti i skrbiti za njegovu dobrobit. No taj isti ustav republikanski senator i liječnik Rand Paul tumači drugačije, a one koji traže zdravstveno osiguranje smatra nasilnicima i pljačkašima koji pokušavaju od drugih oteti nešto na što nemaju pravo. Da, on ih zapravo naziva zločincima koji u osnovi za taj svoj zločin ne zaslužuju ništa osim smrtne kazne. Od bolesti. On tvrdi da ustav svima jamči pravo na potragu za srećom, ali ističe da nigdje ne piše da netko mora dobiti besplatnu magnetnu rezonancu ili skupi lijek.


Istodobno u Indiji promoviraju posve drugačiji sustav u kojem se najsofisticiraniji pametni lijekovi proizvode i prodaju i po stotinu puta nižoj cijeni. I oni žele zaraditi, ali ne na visokoj cijeni, nego na količini prodanog lijeka. To mi se sviđa. Možda je krajnje vrijeme da se okrenemo prema tom dijelu svijeta.

Komentara 4

DU
Deleted user
13:32 02.07.2017.

Odličan tekst, pogađa u sridu..Postoji i slučaj lijekova za Hepatitise..Određena firma prodaje lijek, tabletu za 1000 dolara, dok proizvodnja te tablete košta 1 dolar..Ta firma je samo kupila patent, nije sudjelovala u otkrivanju lijeka, i vodi se samo profitom..Postoje dokumentarni filmovi na ovu temu..Isti taj lijek, istog učinka, koji budi rečeno liječi Hepatitis sa skoro 100% uspješnosti, proizvode u Indiji i prodaju po cijeni proizvodnje..Na kraju, u Hrvatskoj ovaj novi lijek se ne može dobiti, naši i dalje plaćaju stare neučinkovite lijekove za Hepatitise, koji imaju uspješnost izlječenja jedva 50%, jer određeni hrvatski liječničko farmaceutski lobi želi i dalje zarađivati..(da, zarađuju u javnom zdravstvu)..Bilo bi dobro kad bi netko istražio ovu temu u hrvatskoj..

DH
dalibor.hren
18:44 27.06.2017.

Ostavite Amerikance preko Atlantika, pišite i brinite o našoj bolesnoj djeci, pišite o zlikovcima (ime i prezime) koji teško oboljeloj djeci ne žele omogućiti liječenje jer je "lijek preskup", pišite o 150 lopova čija je mjesečna plaća 4.500.000,00 saborskih kuna, a vuku nas sve dublje u provaliju iz kojenema povratka.......

TE
teoodd
01:40 28.06.2017.

Marina oprosti ali stvarno znas zasrati stvar....Vi vrlo dobro znate koliko kosta jedan proces istrazivanja i ispitivanje lijeka...a vi bi samo djelili i kad presusi kako ostvariti nova istrazivanja .....nece niko dzabe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije