Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zdravko Mamić: Sami ćemo graditi stadion

mamic
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
28.01.2010.
u 20:00

– Svake godine za potporu vrhunskom sportu 21 milijun kuna dijeli 13 klubova u Zagrebu, među njima je i Dinamo, po kriterijima (rezultati, gledanost, igranje u Europi...).

Dinamo je zaradio milijune eura od prodaje igrača, plaća li porez, zašto dobiva i novac od grada, je li Zdravko Mamić u sukobu interesa, dokad će u Maksimiru biti ruglo od stadiona...? Plavi gazda odlučio je otvoreno govoriti za Večernji, premda su ga neka pitanja razjarila, pa je htio i prekinuti intervju.

Stižu li uplate od velikih transfera redovito?

– Zasad redovito.

Zašto su onda potrebni avansi od grada?

– Svake godine za potporu vrhunskom sportu 21 milijun kuna dijeli 13 klubova u Zagrebu, među njima je i Dinamo, po kriterijima (rezultati, gledanost, igranje u Europi...). Dobivamo oko šest milijuna kuna. Svih 13 klubova dobit će pola sada, a pola na kraju sezone, redovito je tako. I nije to traženje avansa. Dinamo već deset godina nema problema s likvidnošću.

Hvalite se da imate 200 zaposlenih, što rade?

– Održavaju stadion, terene, to su čistačice, žene iz vešeraja, oružari, maseri, liječnici, fitness-treneri, kuharice, igrači, tehničko osoblje i treneri omladinske škole i prve momčadi. Samo je trenera tridesetak.



Ali trenere u omladinskoj školi, kao i u svakom klubu, plaća Grad!

– Vidim da vas Grad žulja. Dakle, Dinamo dobiva šest milijuna kuna za potporu vrhunskom sportu, kao i još 13 drugih klubova, a znamo da nisu svi vrhunski, i još 21 milijun kuna, od čega devet za održavanje stadiona, koji je gradski, iako trošimo na to godišnje više od 12 milijuna kuna, a ostalo za stručni rad i mladež. Vas muči tih šest milijuna, a Rukometni klub Zagreb dobiva 5,5 milijuna, a u njemu trenira sedam ljudi. Sad me tjerate da se svađam s prijateljem Gopcem. Ma vi samo želite srušiti Dinamo!

Voljeli biste da Grad preuzme održavanje stadiona na sebe, ali on to ne želi jer bi to bilo skuplje?

– Bilo bi to sjajno, ali je neprovedivo. Ali zašto to što Dinamo dobiva od Grada izaziva bijes i jal pojedinaca? Pa što to Dinamo dobiva a drugi ne?

Mnogo više novca!

– Dinamo je neusporediv s ostalima! Nisu isto dvorana i stadion te 2000 sportaša koji na njemu dnevno treniraju i igraju. Plaćamo i čuvare stadiona, bravare, stolare. A ne pitate zašto je 25.000 četvornih metara ispod sjeverne tribine prazno sedam godina, a Grad preko nas plaća grijanje za to. Ne pitate zašto u 21. stoljeću Zagreb ima tako odvratan stadion. A na osnovi vašeg pisanja Grad je Dinamu smanjio davanja s 23 milijuna na 21 milijun kuna, a 23 čovjeka u Skupštini grada traže da nam skinu još 25% od 21 milijun. Više nemamo ugovor s Turističkom zajednicom i s Holdingom (11 milijuna kuna, nap. a.). A pitanje je hoćemo li dobiti i taj 21 milijun.

Hoće li Bandićeva oporba smanjiti novac Dinamu?

– Stalno nam smanjuje, neka sve i ukine!

Može li Dinamo sudjelovati u gradnji stadiona?

– U sedam godina Dinamo će sam napraviti svoj stadion, barem stadiončić, gdje god nam daju, na Sveticama, Kajzerici... I bit ćemo prvi naš klub sa svojim stadionom!



Kad je tako uspješan, zašto Dinamo ne postane privatni klub, dioničko društvo i ode na burzu?

– Nema smisla da o tomu govorim, prekidam intervju! To su glupa pitanja! Pa ne znam ja zakone!

Nakon nekoliko minuta izljeva bjesnoće...


– Možda bi to bilo dobro, možda i ne bi! Zvao sam ljude koji bi mogli biti zainteresirani, poput Todorića, ali bježe od nogometa. Zašto ste svi protiv Dinama, koji sad ima 15 milijuna eura na računu? Sugerirate da netko nešto skriva, stalno se moram braniti. U Maksimiru se ne može igrati, za organizaciju utakmica policiju godišnje plaćamo milijun kuna, zaštitare dva milijuna, a za sve što netko napravi odgovoran je klub, odnosno Vrbanović i Mamić. Dinamo je vrištao zbog sustava natjecanja, zbog emisije “Volim nogomet”, zbog dvoranskog prvenstva koje šteti zdravlju i sve je to propalo. Nikad klub nije osvojio toliko trofeja. U Hrvatskoj imamo subvencije brodogradilišta, maslinara, vinogradara... što su vratili?

A mi se moramo pravdati što nam je Grad dao novac za mladež i sklanjanje djece s ulice. U zadnja 23 mjeseca smo na ime prireza i razreza na plaće i honorare, doprinose i PDV uplatili 65 milijuna kuna. Tvrtke propadaju, a ja govorim o 65 milijuna u 23 mjeseca! Glorificiramo nekakve menadžere, a oni završavaju u zatvoru. Ja trebam biti menadžer stoljeća! Što je naš proizvod? Nogometna utakmica. I mi je napravimo i nikome je ne možemo prodati, ni TV-u ni gledateljima. Trebaju iz cijelog svijeta doći i učiti kako je proizvod koji nema kupaca uspješan.

Zar niste znali da je torbarenje dionicama protuzakonito?


– Krug ljudi oko mene zamolio me da im pomognem, da moj broker za njih obavi taj posao. Upisali smo te dionice po 265 kuna, prodali ih po 220. No jedan jebivjetar iz odvjetništva iščupao je imena nas nekoliko da nas okalja, ali bit ćemo oslobođeni.

Bilo je mnogo promašenih kupnji igrača, to je kriv, sportski direktor ili vi?

– Ja, jer je moja odgovornost u klubu veća.

Kad ste tako uspješni, imate li recept za izlazak Hrvatske iz krize?

– Naravno! Svi zatvaraju oči pred time da smo izvezli igrača za sto milijuna eura, da će oni jednog dana opet ovdje trošiti novac koji će zaraditi. Recept vam neću reći.

Plaćaju li vama ili vašem sinu igrači postotak od godišnjih primanja i nije li sukob interesa što je vaš sin menadžer?

– Nitko ne plaća ništa, a nije to ni sukob interesa. Mario ne radi za Dinamo i klub mu ne plaća. Službeni je agent Fife i posreduje između igrača i kluba te za to dobiva proviziju, kao i svi menadžeri.

Ključne riječi

Komentara 110

Avatar Azriel
Azriel
13:22 29.01.2010.

admine budi korektan i pobriši onda i komentar kreleta belog koji izgeda ima pretplatu na vrijeđanje

OB
-obrisani-
14:06 29.01.2010.

a osim toga da ih se tuži i dođe nešto na sud tko će im pravedno suditi ? sudkinja žužić i sudci koji su nju oslobodili optužbi ?! hahaha

OB
-obrisani-
12:23 29.01.2010.

Narocito iz ove zadnje recenice vidi se Beckaskola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije