Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prenoćio u pritvoru

'Nitko ovdje nije bio predsjednik, a da nije bio malo u zatvoru'

Zdravko Mamić (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/13
15.03.2013.
u 16:50

- Nadam se da će na kraju svega biti oslobođen. Ali, nitko u ovoj državi nije bio predsjednik a da nije bio malo u zatvoru - zaključio je u šali Madunić.

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić ostao je preko noći u pritvoru, a ujutro će biti prebačen na Županijski sud u Zagrebu.

Policija je u petak navečer potvrdila da je u tijeku kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom, ne navodeći ime Zdravka Mamića, "zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju", po 1. stavku 325. članka Kaznenog zakona. "Provođenje policijskih izvida je u tijeku", zaključili su iz PU zagrebačke.

Odvjetnik Zdravka Mamića Ante Madunić potvrdio je za Večernji list da će Zdravko Mamić prespavati u pritvorskoj jedinici, a sutra bi se trebao pojaviti pred sucem Županijskog suda.

- Apsurdno je bilo i privođenje. Ovo sve je predstava za narod, ali nisam siguran da narod to želi. O tome neka misle oni koji su ovo napravili - kazao je Madunić te je dodao kako se nada "da će nam dati priliku da se branimo".

"Borbeno je primio privođenje"

Madunić je dodao da je Mamić cijelo privođenje primio "borbeno". - Smatra da se radi o jednom političkom procesu i mi kao odvjetnici smo u to uvjereni - kazao nam je Madunić te je dodao da je Mamić večeras zadržan u pritvoru i da će "jedno vrijeme biti unutra". Odvjetnik nije želio prognozirati do kada će izvršni dopredsjednik Dinama ostati zatvoren. - Nadam se da će na kraju svega biti oslobođen. Ali, nitko u ovoj državi nije bio predsjednik a da nije bio malo u zatvoru - zaključio je u šali Madunić.

Iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva su nam rekli da u večeras neće biti nikakvih novih informacija o slučaju Zdravka Mamića, dok iz Policijske uprave zagrebačke kažu da je "istraživanje još u tijeku" te da se još uvijek "provode izvidi".

Po izlasku iz policije u Heinzlovoj, Mamićev odvjetnik Mate Matić kazao je da će teško "javnost i njega uvjeriti da se ovdje ne radi o političkim konotacija"- Način na koji je ovo započelo, nema nekakvih drugih predznaka nego upravo takvih. Mi smo došli na gotovu stvar. Unaprijed je već određeno da će on prespavati u Oranicama. To su odluke koje su donesene bez mogućnosti utjecaja na njih - rekao je Matić te dodao da je "neprihvatljivo da se u medijima govori da ovdje postoji kazneno djelo mržnje".

- Zamjeram i predsjedniku države i kolegama koji se usuđuju na ovaj način davati svoja mišljenja i mišljenja u predmetu u kojem još ništa nije utvrđeno - rekao je Matić i dodao da misli da se "ovdje ne radi o ničem drugom, nego možda o nekakvoj uvredi". - Nije to tako davno bilo i s druge strane je stigla slična uvreda. Zato što netko ima imunitet, mislim da ga ne možemo stavljati u drugi kontekst u kojem se nalazi svaki čovjek u ovoj državi - kazao je Matić očito aludirajući na izjave Željka Jovanovića.

"Luda država, ludi ljudi"

Odvjetnik je rekao da je "Zdravko navikao na ovakve smicalice". - Revoltiran je zbog toga što ima obiteljskih obveza sutra. Način na koji se ovo radi nije prihvatljiv za demokraciju - rekao je Matić te dodao kako je predviđena kazna 3 godine. - Ali, daleko smo mi od toga da postoje uvjeti i elementi toga kaznenog djela koji se stavlja na teret - kazao je Matić te dodao da će Mamić vjerojatno ujutro biti odveden u Županijsko državno odvjetništvo.

Na pitanje zašto Mamić ima petero odvjetnika uključio se Ante Madunić. - Kakva je situacija ja vjerujem da će biti smrtna kazna strijeljanjem sutra u ujutro u 'šest i po'. Kakva je ovo situacija i kakva je ovo država, Boga mi, ako neće biti smrtne kazne - kazao je Madunić te dodao da smo postali "cirkus država". - Kad se netko pojavi na HDZ-ovom skupu, pa makar bio pomalo smiješan i navijao kao Zdravko Mamić, odmah vam je privođenje i događa se situacija kakvu imamo danas - kazao je Madunić te dodao "luda država, ludi ljudi".

- Ovo je za ne vjerovati. Za ovo je predviđena kazna do tri godine, općinska je državna nadležnost, nikada nije bilo uhićenja kod ovakve situacije do Zdravka Mamića. Dakle, potreban je cirkus u ovoj državi - rekao je Madunić i dodao da "smo dobili što smo tražili". - Kad je cirkus, onda imate i cirkus odvjetnika. Pa se skupilo ovdje poznatih odvjetnika. Kakva priča, takva i obrana. Ništa pametno - zaključio je Madunić.

Mamić priveden u klubu

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić danas je priveden nakon što je izvrijeđao ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Mamić je priveden u klubu, a potom je prevezen na obavijesni razgovor u Policijsku postaju u Heinzelovoj ulici. Policija je Mamića u policijsku postaju dovezla na stražnji ulaz. Zanimljivo je da je uoči Mamićeva privođenja pokraj Heinzelove ulice prošao Dinamov autobus.

Mamić je priveden u suradnji sa zagrebačkim Državnim odvjetništvom

Iz Policijske uprave zagrebačke ranije su nam potvrdili da je Zdravko Mamić doveden na obavijesni razgovor u suradnji sa zagrebačkim Županijskim odvjetništvom. Još nije uhićen, kažu iz policije. U policijsku postaju u Heinzelovoj oko 18.50 sati došao je odvjetnik Ante Madunić.

Ubrzo nakon Madunića u Heinzelovu je stigao i odvjetnik Mate Matić. – Nemam nikakvih saznanja, ništa posebno ne mogu reći. Ako su točne sve informacije koje imamo, mogu samo reći da smo zaista daleko došli ako budemo u demokraciji morali zatvarati za izrečenu rečenicu. Nisam siguran da je to dobro. Pitanje je je li to kršenje zakona ili je izrečen jedan stav u revoltu. Pitanje je namjere. Ipak se radi o jednoj rečenici koja definitivno ne nanosi nikakvu posebnu štetu, ako ne damo tome poseban značaj. Ovdje se tome želi dati poseban značaj očito zbog imena i prezimena Zdravka Mamića. Mislim da to neće biti dobro i to je dalo puno veće tenzije od onih koje je objektivno treba u njima sagledavati – rekao je Mamićev odvjetnik Mate Matić prije ulaska u policijsku postaju u Heinzelovoj.

Mamićev govor mržnje ujedinio je Hrvatsku, njezin politički, sportski, akademski i medijski prostor u jednodušnoj osudi kao rijetko kad do sada. Potporu Jovanoviću iskazali su i oni koji za njegov ministarski rad nemaju lijepih riječi.

Očekuje se da će protiv Mamića DORH podnijeti prijavu na temelju članka 325. Kaznenog zakona koji se odnosi na "javno poticanje na nasilje i mržnju". U prvom stavku tog članka piše da će se kaznom do tri godine zatvora kazniti one osobe koje "putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiču ili javnosti učine dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina".

"On je hrvatomrzac"

– On mrzi sve što počinje s hrvatskim, bilo Olimpijski odbor, Nogometni savez... Kod njega ne vidite osmijeh nego očnjake iz kojih izlazi krv. On je uvreda za hrvatski mozak. Čovjek koji je Srbin i nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao utege, na čelu je ovog ministarstva. On je hrvatomrzac – izjavio je jutros Mamić.

Mamićeve izjave naišle su na kritiku Hrvatskog nogometnog saveza, kao i vladajućih i oporbenih političara.

– Naravno da osuđujem takvu izjavu, ne trebamo nacionalno obilježavati ljude, nego po karakteru i sposobnostima – rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Riječi kojima je osobno, najvulgarnije i primitivno izvrijeđao ministra Željka Jovanovića jednako su uvredljive i zloćudno agresivne prema svim pripadnicima srpske manjine i Srbima kao narodu u cjelini. Takav je govor neprihvatljiv svakom civiliziranom i demokratskom društvu i zaslužuje svaku osudu – piše u reakciji iz Ureda predsjednika Ive Josipovića.

>>GNK Dinamo: Mamić nije priveden, na obavijesnom je razgovoru

>>HOO: Mamićeve izjave se kose sa svim načelima Olimpijske povelje

>> "Pravosuđe bi napokon trebalo nešto poduzeti protiv Mamića"

>> Milanović o Mamićevu istupu: To je taj novi HDZ. Nova snaga!

>>Mamić: Srbin Jovanović mrzi sve hrvatsko, uvreda je za mozak

Komentara 1345

VO
vordag
20:02 15.03.2013.

Mamić je teška seljačina i ovu doista neukusnu izjavu su vladajući mogli puno bolje iskoristiti u svoju korist .... no izgleda da počinju gubiti živce i pokazivati svoje pravo lice .... komunisti nisu nikada mogli otrpiti drugačije mišljenje, zato su ozakonili verbalni delikt ... nemoj da bi netko i pomislio nešto drugo, a kamoli to izgovorio, odmah na Goli otok .. svi moraju biti kao jedan ... na Partijskoj liniji

GE
gentlmanst
20:02 15.03.2013.

Pozdravi i želje: "Pozdravljam" g. Mamića sa željom da ostvari dug i sadržajan boravak u svom novom " apartmanu " uz pjesmu: "Rijetko te viđam sa djevojkama".

FY
Fuck you Mother Fucker
20:02 15.03.2013.

Civiliziran se moze biti samo civiliziranim. Akcija uvijek uzrokuje reakciju. Japan napadne Pea

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije