Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brzo i efikasno

Zbogom starim školskim imenicima, dolaze e-dnevnici

e-dnevnici (1)
Foto: Pixsell
1/3
25.08.2011.
u 10:12

Prednosti ove inovacije su brojne. Putem aplikacije učenici će imati uvid u svoje ocjene, kao i njihovi roditelji

Stari, veliki i zeleni školski imenici odlaze u povijest, a ocjene i izostanci već će se od ove školske godine upisivati u lakše, manje i praktičnije Motorola Xoom tablete. Zaljubljenici u naprednu tehnologiju znaju o čemu je riječ, no nastavnici XV. gimnazije u Zagrebu tek će doznati. Naime, popularni MIOC jedna je od triju hrvatskih škola koje sudjeluju u pilot-projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Eksperimentalnom projektu pridružile su se i požeška Gimnazija i Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru. Projekt je to koji podrazumijeva elektroničko vođenje podataka. Tako će “papirnati” imenik zamijeniti uređaj atraktivnog dizajna, bez miša i tipkovnice te veličine 10,1 inča i 1280x800 piksela.

Tablet umjesto imenika

– Umjesto u imenik, nastavnici triju škola od jeseni će ocjene upisivati u tablet. Neki ovaj uređaj nazivaju računalom, drugi iPadom, no najtočniji je naziv tablet – opisala nam je Barbara Kolarek iz CARneta. Na pitanje zašto baš tri škole, odgovara da je inicijativa krenula od njih samih.

– Sve su to škole koje su dobro opremljene i imaju tehničke uvjete. Na primjer, XV. zagrebačka gimnazija ima međunarodni program te se i dalje želi razvijati u smislu informatizacije – kaže Kolarek i nastavlja kako su ravnatelji prepoznali projekt kao nešto što im treba kako bi unaprijedili nastavu.

– Naša je škola ovaj projekt predložila MZOŠ-u kako bi se približili svjetskim trendovima u obrazovanju. Takav način vođenja pedagoške dokumentacije već smo upoznali u gimnaziji Bežigrad u Ljubljani – kaže Veronika Javor, ravnateljica XV. gimnazije Zagreb.

I dok će novi alat neke učenike razveseliti, drugima će donijeti brigu. Naime, učenici će putem aplikacije imati uvid u svoje ocjene, no uvid će isto tako imati i njihovi roditelji.

Škole će ipak voditi računa o vremenskom odmaku kako bi učenici imali priliku sami priopćiti roditeljima dobre ili loše vijesti. Ravnateljica napominje da roditelji nisu obaviješteni o projektu.

Roditelji će znati sve

– Kao što roditelji nisu birali “papirnate” imenike, tako nije na njima da biraju e-dnevnike. To je stvar škole i administracije – kaže i nastavlja kako će novi alat manje opteretiti nastavnike i omogućiti brojne prednosti i za učenike i za roditelje. Novi će uređaj imati i funkcije poput izrade raznih izvještaja o pedagoškom praćenju, o sjednicama nastavničkog vijeća, analize uspješnosti učenika i sl. Iz CARneta kažu kako straha od hakiranja nema jer će svaki uređaj biti registriran na određenog nastavnika i svako će se rukovanje na tabletu bilježiti, pa tako i neovlašteno.

Uz suglasnost Ministarstva, projekt i aplikaciju odradit će CARnet koji i financira projekt iz svojih resursa. Projekt počinje ove školske godine, 2011./2012., i u svakoj će se školi tri prva razreda koristiti e-dnevnikom, ukupno devet razreda. Sljedeći tjedan kreće i edukacija nastavnika kako bi se što bolje priviknuli na novu tehnologiju.

Komentara 57

MI
miso
12:42 25.08.2011.

P.s. ...i još nešto. Sada to isto napravite za Sabor (elektronički Sabor, e-sabor, to je moguće, i ovo to pokazuje).

DU
Deleted user
12:42 25.08.2011.

Baš me interesira kako će to uvesti škola koja je postavljana u vagon prikolici.

MI
miso
12:40 25.08.2011.

Super. Sve što sam želio. Čestitam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije