Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu napredovali

Zbog zatvaranja Timošenko Ukrajina bi mogla ostati izvan EU

julia timosenko
AFP/Pixsell
14.11.2011.
u 08:08

– Ako Ukrajina želi nastaviti približavanje EU, trebala bi poštovati vladavinu prava i pravo na pošteno suđenje – kazao je veleposlanik EU u Kijevu

Ulazak Ukrajine u Europsku uniju ugrožen je zbog zatvaranja bivše premijerke Julije Timošenko, potvrdio je Jose Manuel Pinto Teixeira, veleposlanik EU u Kijevu.

Iako je Unija s Ukrajinom postigla dogovor o dugoočekivanom pristupnom ugovoru, Teixeira je naglasio da to ne jamči ulazak zemlje u EU, javljaju ruske Ria Novosti.

Timošenko je, podsjetimo, osuđena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja i zloporabe ovlasti pri sklapanju ugovora s Rusijom o prodaji plina.

Europska unija uvjerena je da je suđenje bilo politički motivirano, što Kijev, naravno, niječe, a Teixeira je dodao da EU može jamčiti članstvo u Uniji samo onim zemljama koje su uvelike napredovale prema poštovanju vrijednosti te zajednice.

– Ako Ukrajina želi nastaviti približavanje EU, trebala bi poštovati naše vrijednosti koje uključuju vladavinu prava i pravo na pošteno suđenje – kazao je Teixeira.

Objasnio je da vladavina prava i pravo na pošteno suđenje nisu vidljivi u odnosu Ukrajine prema bivšoj premijerki te dodao kako se Juliji Timošenko sudilo po zakonima iz vremena Staljina i Hruščova.

Veleposlanik EU u Kijevu smatra da ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič "savršeno razumije" koje se mogućnosti otvaraju za njegovu zemlju potpisivanjem pristupnog ugovora, uključujući i trgovinsku zonu sa svih 27 članica EU.

Komentara 21

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:40 14.11.2011.

Predsjednik ruske vlade g. Putin javno je izrekao da su ugovori između Rusije i Ukrajine za koje je optužena gospođa Timošenko valjani. Izrekao je i da optužnica protiv gospođe Timošenko nije pravno osnovana. Toliko od Rusije, kojoj također smeta ovaj providan unutrašnjopolitički obračun unutar Ukrajine. U Ukrajini živi preko 40% stanovništva koje govori ruskim jezikom.

OB
-obrisani-
09:05 14.11.2011.

Možda bi trebalo snimiti kazališni komad na temu \" Ulazak Ukrajine u EU\" !! Čitavoj toj farsi oko proširenja EU polako se nazire kraj,a klauni od EU povjerenika i dalje igraju svoju ulogu. Zna se jako dobro da Ukrajina nikad neće u EU,čak i kad bi bila super stabilna i davala izglede za opstanak na duži rok,Ali lakrdija se nastavlja..... Kao da je EU vladavina prava ??Za velike multikorporacije koje su leglo mita i korupcije,sigurno nije !

TH
thekurcula
08:31 14.11.2011.

Veleposlanik EU u Kijevu takođe jako dobro zna šta za svih 27 zemalja EU znače trgovinski odnosi sa Rusijom i šta bi im se moglo dogoditi ako ih iz političkih razloga pokvare. Dakle, svaki potez EU prema Ukrajini mora biti prvo odobren od Rusije inače se EU ne piše dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije