Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURCI OGORČENI

Zbog zakona o genocidu Turci će odustati od kupnje Airbusa

Prosvjedi Turaka u Parizu
AFP/PIXSELL
22.12.2011.
u 18:18

Francuski parlament donio zakon po kojem se za nijekanje turskog genocida nad Armencima ide u zatvor, na što je Turska pobjesnila

Ledeno hladnim od četvrtka se mogu nazvati odnosi Francuske i Turske koji su gotovo preko noći potonuli na najnižu razinu u povijesti njihovih diplomatskih odnosa. Turski veleposlanik hitno je opozvan u Ankaru, premijer Erdogan najavio je zabranu slijetanja na turske aerodrome francuskim vojnim avionima, francuski ratni brodovi više nisu poželjni u turskim lukama. Erdogan je otkazao i sve političke, gospodarske i vojne sastanke sa predstavnicima francuske vlade. Rezultat je to zakona kojeg je francuski parlament izglasao u četvrtak i kojim se nijekanje Armenskog genocida od sada smatra kaznenim djelom za koje prekršitelju slijedi godinu dana zatvora i 45 tisuća eura novčane kazne.

-Nažalost, prijedlog zakona prihvaćen je unatoč svim našim upozorenjima. To će otvoriti nepopravljive i vrlo ozbiljne rane u bilateralnim odnosima, rekao je u Ankari turski premijer Recep Erdogan nazvavši pri tome francuski zakon rasističkim. S druge pak stane, članovi Sarkozyjeve stranke koja je i predložila zakon o kriminalizaciji nijekanja genocida, smatra da je to jedini ispravan put u pristupu ovom povijesnom događaju.

– Francuska je još prije deset godina utvrdila da se genocid dogodio, ali do sada nije bilo nikakvih sankcija za njegovo nijekanje. Zakon za čije kršenje nisu predviđene sankcije nema smisla i to je ispravljeno – izjavio je Christian Estrosi, donedavni ministar industrije. Zasjedanje parlamenta obilježili su prosvjedi nekoliko tisuća Turaka na ulicama Pariza, a kako bi spriječila incidente, policija je zatvorila putove prema zgradi parlamenta. Ipak, više od prosvjednika francuske gospodarstvenike brinu daljnje sankcije koje će uslijediti iz Ankare. Turska je osjetljiva na pitanje genocida nad Armencima u kojemu je između 1915. i 1923. u napadima Otomanskog Carstva i mladoturaka život izgubilo između 600.000 i milijun i pol Armenaca. Suvremena Turska protivi se uporabi riječi genocid smatrajući da ona ne opisuje točno okolnosti stradanja, a protiv zemalja koje priznaju genocid provodi oštre mjere.

– Pariz ne gleda ispravno. Trebali bi pogledati današnju Tursku i tek onda donositi zaključak – izjavio je turski parlamentarac Volkan Bozkir. Kako tvrdi, trgovinski odnosi Turske i Francuske bili su ove godine “teški” oko 20 milijardi dolara, no to bi se sad moglo promijeniti. – Kada turski poslovni čovjek bira partnera, on neće izabrati neprijatelja – kaže Bozkir, dok analitičari vjeruju da je Francuska već izgubila posao isporuke deset zrakoplova Airbus koji je trebao uskoro biti zaključen, što je početak urušavanja gospodarskih odnosa dvije zemlje koje su donedavno dobro surađivale.

Komentara 316

OB
-obrisani-
00:05 23.12.2011.

Ah zato mora WC biti na katu. Divan patent U Bosni se i MZ zainteresirala za taj projekt Mashala

OB
-obrisani-
00:18 23.12.2011.

i ja tebi želim sve najbolje

OB
-obrisani-
19:59 22.12.2011.

Bilo bi lijepo da i Francuska primjeni isti zakon za nijekanje genocida u Alžiru za vrijeme kolonijalizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije