Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Peglanje’ strpljenja: Građani ogorčeni jer nema zdravstvenih iskaznica

Zbog tužbe Slovenaca Hrvati k liječniku idu s papirom

iskaznica
Patrik Macek
Autor
Sonja Hoffman
14.10.2009.
u 20:13

U HZZO-u tvrde da uzrok nestašice kartica nije nedostatak plastike, nego prijelaz na novu vrstu tog dokumenta; neslužbeno iza svega stoji – poništen natječaj.

Ne mogu dobiti zdravstvenu iskaznicu, a službenica na šalteru Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje rekla je da nema plastike za tiskanje – potužio nam se ??itatelj i dodao da mu je objašnjeno kako se ne zna kada će se taj tržišni problem riješiti.

Zato on sada liječniku mora hodati s privremenim papirom prijave koji izdaju u HZZO-u.

Pita se i znači li to, s obzirom na to da je do početka 2010. najavljena promjena svih zdravstvenih iskaznica u nove čipirane kartice, da će za tri mjeseca ponovno morati obijati šaltere HZZO-a ne bi li dobio novu iskaznicu.

Uvijek iznova mijenjati
Iz HZZO-a, tvrde, nemaju problema s nabavom plastike, a nestašica zdravstvenih iskaznica dogodila se zbog prelaska na novu vrstu kartica.

U tijeku je proces prelaska na nove iskaznice obveznog zdravstvenog osiguranja koje će HZZO izraditi za sve osiguranike i koje se neće mijenjati pri promjeni statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju, primjerice pri promjeni poslodavca ili statusa iz nezaposlene u zaposlenu osobu kao što je to bilo do sada – kažu u HZZO-u.

Na novim će iskaznicama, tvrde u HZZO-u, biti podaci kao što su ime, prezime, matični broj osigurane 
osobe te datum i godina rođenja.

Do sada je na iskaznici u obliku broja bio naznačen status po kojem je osoba osigurana pa se ona  morala mijenjati svaki put kada bi se mijenjao status osiguranja, što ubuduće neće biti potrebno.

Oni osiguranici koji trenutačno čekaju novu iskaznicu, objašnjavaju iz HZZO-a, mogu se služiti obrascem prijave umjesto zdravstvenom iskaznicom, a osigurane osobe kojima je istekla iskaznica mogu se služiti starom dok ne dobiju novu.

Konkurirali pa se žalili
Vaš čitatelj, kada dobije novu iskaznicu, neće je morati mijenjati nakon tri mjeseca – ističu iz HZZO-a.

No ono za što nismo mogli dobiti potvrdu, a što smo doznali od tvrtki koje se bave proizvodnjom ovih kartica, svjedoči da je “nestašica” nastala zbog poništena natječaja koji je, za tvrtke koje se bave proizvodnjom ovih plastičnih isprava, HZZO bio objavio još u kolovozu. Vlasnici tvrtki kažu da je taj natječaj poništen jer se na njega žalila jedna slovenska tvrtka koja je konkurirala za posao.

Na žalost, poništen natječaj HZZO ne može ponoviti dok se ne riješi sudska žalba slovenske tvrtke, pa bismo na odluku o tome tko će tiskati zdravstvene iskaznice mogli još malo pričekati – rekli su nam iz tvrtki.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
23:10 14.10.2009.

U čemu je problem? Zašto se uopće raspisuje natječaj za te iskaznice. Netko hoće ugrabiti lovu u tom poslu. A sve se to može riješiti vrlo jednostavo. HZZO neka kupi printer s embozerom,zaposle jednog koji će printati i stvar riješena. A ne da zaposlimo Slovenca u Rateču i uvažamo njihove proizvode. Moj prijatelj radi iste takve kartice i na taj natječaj se nije ni javio jer je unaprijed znao da će se Janezi pogurati.

DU
Deleted user
07:58 15.10.2009.

Avinadal, nek se taj tvoj prijatelj javi tim seljacinama u socijalnom i veli im da on to moze ... A citatelje pozivam da svojim mnogim pohvalnim klikovima pokazu tom socijalnom da su tako nesto morali i joj uvijek mogul napraviti - zaposliti privremeno toga sa tim printerom i nek dela dok god treba ... ili nek taj organizira stancanje u socijalnom i nek nauci / poduci ako treba celu ekipu da se to pocne delati u \"kuci\".Ako treba, treba zaposliti desetke ljudi za to, privremeno, da se izbjenu guzve i gnjavaza. Tak bi trebalo delati po svuda, po svim tim uredima ... \"upravama\" ...

BR
brathrvat
13:44 15.10.2009.

Hebi ga korupcija boli! Nisu tu nikaj Slovenci krivi ak je rvacki sistem koruptivan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije