Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
metla u pravosuđu

Zbog tri kaznena djela pao i sudac koji je Đapića oslobodio za plagijat

robert pešutić
Nino Strmotić/Arhiva VL
11.10.2011.
u 12:13

Od ukupno 2000 sudaca za kaznena djela od 2000. do danas pred sud je izvedeno desetak sudaca, uglavnom zbog mita.

Policija je danas uhitila Roberta Pešutića, suca Općinskog suda u Splitu, ispred njegova stana u Velebitskoj ulici. Državno sudbeno vijeće ukinulo mu je sudački imunitet, a on je angažirao odvjetnika Vinka Ljubičića.

Mito za nekretnine

Splitski sudac, kaže odvjetnik, tvrdi da mu nije priopćeno što mu se stavlja na teret te da nije učinio nikakvo kazneno djelo. Nagađa se da ga se sumnjiči za tri kaznena djela. Pešutić, kaže njegov odvjetnik, priprema aktivnu obranu, odgovarat će na sva pitanja i poricati počinjenje kaznenog djela. Vedrana Šimundža-Nikolić, glasnogovornica Općinskog suda Split, kazala nam je da sud nije dobio nikakvu vijest, potvrdu ili službenu informaciju da je sudac Robert Pešutić uhićen ili pritvoren.

– Danas se Pešutić nije pojavio na poslu – kaže te dodaje kako na sudu vlada nevjerica i čuđenje jer su iz medija doznali za Pešutićevo uhićenje.

Nikakvu informaciju nisu dobili ni od policije, ni od Državnog odvjetništva, ni od USKOK-a.

– Riječ je vjerojatno o predmetu USKOK-a. Ako uslijedi nalog o provođenju istrage, Općinski sud ga mora dobiti – zaključila je glasnogovornica.

Gradom kruži priča kako je sudac Robert Pešutić, inače poznat po tome što je Antu Đapića i Borisa Kandarea proglasio nevinima u slučaju krivotvorenja Đapićeva magistarskog rada, primao mito za sporove vezane uz promet nekretnina.

Izmišljene štete

Navodno je USKOK njegov rad “nadzirao” mjesecima. Inače, brat suca Pešutića postavljen je za predsjednika HSP-a u Bolu na Braču nakon što je Đapić bio oslobođen optužbe za krivotvorenje magistarskog rada. Među dvije tisuće hrvatskih sudaca do sada ih je, u posljednjih desetak godina, samo desetak dospjelo pod udar kaznenog progona, manje od jedan posto.

Najteži je do sada bio slučaj zagrebačke sutkinje Dubravke Rovišnjak, čiji je suprug, inače odvjetnik, bio ovisan o kocki i to je ovaj par odvelo u prijevaru Zagrebačkih cesta uz pomoć sudskih odluka i onda u – dugogodišnji zatvor. Zaradili su na prijevarama za izmišljenu štetu milijun i pol kuna, koje moraju vratiti, a suprugu je određeno i liječenje od ovisnosti. Karlovački sudac Juraj Boljkovac bio je prvi sudac osuđen za mito, pravomoćno je osuđen na tri i pol godine zatvora, uzeo je 15 tisuća eura kako bi na slobodu pustio pritvorenika... Među bjeguncima od pravde i jedan je bivši sudac i bivši predsjednik Općinskog suda u Gvozdu Zvonimir Josipović. Pobjegao je u BiH. Tu je i postupak protiv Besjedice i Miloglava...

Komentara 14

OB
-obrisani-
13:18 11.10.2011.

Testirajte poznavanje gramatike hrvatskog jezika: www.Sjedi5.hr

GO
GOD OVERRODE YOUR MIND
13:37 11.10.2011.

ijuh....koliko je takvih \"sudaca\".....85%

MO
moshmislit
13:01 11.10.2011.

haha....to je sitna riba....trebalo bi otići na Trgovački sud u Splitu, tamo bi ih pola završilo u reštu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije