Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPORENI PREGOVORI

Zbog topničkih dnevnika EU opet čeka Brammertza

brammertz
AFP
Autor
Stojan de Prato
14.04.2010.
u 18:36

U Bruxellesu kažu da Vlada “konačno počinje shvaćati” da bi zbog upravne neosposobljenosti za korištenje fondova EU Hrvatska mogla u zajedničku blagajnu uplaćivati više novca no što bi ga iz nje povlačila.

Nezadovoljstvo glavnoga haaškoga tužitelja Sergea Brammertza zastojem u istrazi o topničkim dnevnicima, ili barem njegovim dojmom da su hrvatske vlasti tu istragu usporile ili obustavile nakon što su Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo pristali na otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, moglo bi završiti ponovnim stavljanjem toga poglavlja na led.

Europska komisija sastavila je nacrt zajedničkoga pregovaračkog polazišta zemalja članica, koje uključuje i mjerila za zatvaranje pregovora, no nije sigurna da će ga Nizozemci i Britanci prihvatiti prije no što Brammertz ponovno iskaže zadovoljstvo suradnjom Zagreba. Stoga će EK pregovaračko polazište poslati Vijeću EU tek u svibnju, u nadi da će se istraga do tada pomaknuti s mjesta.

Ako ni do tada ne bude pomaka, pojedine bi zemlje članice mogle stavljanje odluke o otvaranju poglavlja na dnevni red Vijeća EU odgoditi do Brammetzova obraćanja UN-ovu Vijeću sigurnosti u lipnju. Čak i da Brammertz tada bude zadovoljan istragom, postupak prihvaćanja pregovaračkih polazišta traje nekoliko tjedana, što znači da bi ih se prihvatilo netom pred ljetni prekid u radu središnjih europskih ustanova, pa bi se pregovori mogli otvoriti tek sredinom rujna.

To znači da ih se nikako ne bi stiglo dovršiti do kraja ove godine, pa bi se i rok za ulazak Hrvatske u EU s 1. siječnja 2012., od kojega je nadnevka za Hrvatsku već spreman 3,5 milijarde eura težak novčani paket za prve dvije godine članstva, pomaknuo dalje u budućnost.

U Bruxellesu su i dalje nezadovoljni pripremama hrvatske javne uprave za korištenje novca iz ustrojnih i kohezijskih fondova EU, iako kažu da im se “čini da je hrvatska Vlada konačno počela shvaćati tu teškoću”.

Ako se upravno hitno ne osposobi za povlačenje toga novca, upozoravaju, Hrvatska bi u prve dvije godine članstva u europski proračun uplaćivala više novca no što bi ga iz njega povlačila.

Komentara 23

OB
-obrisani-
00:41 15.04.2010.

ma neka trazé Dnevnike iz Afganistana,..tamo se NATO bori protiv maloljetnika, od 12-16 godina starosti,...oni pucaju za Alkaidu.., zasto se ne recé Istina ??

MO
momak23
09:09 15.04.2010.

Još sad kad Haag čuje Josipovićevu izjavi,možemo svi očekivati zajednički ulazak u EU sa Srbijom jer oboje smo zemlje \"agresori\".

LU
Lujo123
10:54 15.04.2010.

Zaboravih napisati - hajd admine briši moj komentar, jebo i ti sam sebe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije