Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal nove vlasti

Zbog pritiska Slavka Linića Novi list mijenja vlasnika?!

slavko linić
Patrik Macek/VLM
08.12.2011.
u 07:15

Preuzimanje uglednih riječkih novina mimo javnog natječaja, "ispod žita", na temelju političkog dogovora i to samo tri dana dana nakon izborne pobjede Kukuriku koalicije miriše na skandal

Premda je prije nekoliko dana Albert Faggian, vlasnik Glasa Istre i novi većinski vlasnik Novog lista, javno tvrdio da nije izložen pritiscima ni s koje strane kako bi za 86 milijuna kuna tek kupljeni riječki dnevnik ustupio skupini riječkih gospodarstvenika koju je okupio moćni Slavko Linić, neslužbeno se doznaje da za koji dan Faggian više neće biti gazda riječkog dnevnika. Priče o za preuzimanje zainteresiranoj skupini, kazao je, stigle su i do njega, ali nitko ga, tvrdio je, nije kontaktirao. Vijest da više nije gazda za koji će dan priopćiti zaposlenima u Novom listu kojima je pak prije samo nekoliko dana otvoreno kazao da je pritiscima izložen, ali ne objašnjavajući s koje strane oni dolaze.

No, već tada se gradom na Rječini kotrljala priča o riječkim tajkunima i njihovom zaštitniku koji, bez obzira što je Novi list dobio novog vlasnika na javnom natječaju, ne misle odustati pa nije bilo teško zaključiti s koje strane pritisci dolaze. Neslužbeno se iz izvora bliskih Faggianu – jer nitko od uključenih u ovu operaciju pa ni sam Faggian ne želi reći o čemu je riječ – doznaje da je Zagrebačka banka nakon intervencije budućeg ministra financija Linića kredit u istom iznosu, riječ je o 86 milijuna kuna, odobrila tvrtki Ri novine koja će tim novcem platiti Faggianovo dugovanje prije nego je prva rata i došla na naplatu. Iz banke, pak, kažu da nije točno da su Faggianu obustavili isplatu odobrenog kredita, a na upit jesu li isti takav kredit odobrili grupaciji Ri novine kako bi oni preuzeli Novi list odgovor je glasio da nemaju komentara. Inače, ista banka išla je na ruku i riječkoj gradskoj vlasti i SDP-ovu gradonačelniku Vojku Obersnelu kad je do travnja 2012. godine dala odgodu otplate kredita od 212,5 milijuna kuna za bazenski kompleks.

Preuzimanje uglednih riječkih novina mimo javnog natječaja, "ispod žita", na temelju političkog dogovora i to samo tri dana dana nakon izborne pobjede Kukuriku koalicije miriše na skandal. To više što je prvi čovjek nove vlasti Zoran Milanović upravo za metode nalik na operaciju preuzimanja Novog lista kazao da su stvar prošlosti. A cijela priča podsjeća baš na tu prošlost , na poteze Ive Sanadera koji je preko Ratka Mačeka pokušao ući u neke lokalne medije i staviti ih pod kontrolu. Ne treba zanemariti da su potezi nove vlasti pod budnim okom EU pa se i s te strane može očekivati reakcija.

Cijelu priču pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije