Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijeti im kazna

Zbog prepisivanja na ispitima fakultet ometao signal mobitela

telefon
Arhiva VL
28.06.2010.
u 22:13

Rudarski fakultet u Zagrebu kupio je uređaj za ometanje signala i probno ga koristio u jednoj od svojih predavaonica. Prijeti mu kazna od 100 tisuća do čak milijun kuna.

Zbog ometanja mobitelskog signala Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu prijeti kazna od 100 tisuća do čak milijun kuna. Navodi se to u upozorenju koje je fakultetu poslala Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) nakon što je utvrdila, na prijavu jednog mobilnog operatera, da je Rudarski fakultet kupio uređaj za ometanje signala i probno ga koristio u jednoj od svojih predavaonica.

Time je fakultet prekršio zakon jer je u Hrvatskoj ometanje signala nedopušteno. Kako doznajemo na Sveučilištu, na ovakav neuobičajen potez Rudarsko-geološko-naftni fakultet odlučio se kako bi spriječio prepisivanja uz pomoć mobitela na ispitima što je, kako doznajemo od zagrebačkih dekana, u zadnje vrijeme postalo poprilično popularno među studentima pa ne čudi što o kupnji uređaja za ometanje signala nije razmišljao jedino Rudarski fakultet.

- I mi smo mislili kupiti jedan takav uređaj, no s obzirom na to da smo bili upoznati sa zakonom, na kraju smo odustali od takve ideje. Međutim, problem prepisivanja uz pomoć mobitela postoji i studenti su ga razradili do u detalje. Kada dobiju ispit u predavaonici, fotografiraju ga svojim mobitelom, a potom pošalju MMS kolegama  da ga riješe - napominje Vedran Mornar, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu koji je osobno ulovio jednog svog studenta kako na fakultetskom hodniku na računalu rješava ispit koji mu je iz predavaonice u kojoj se taj ispit polagao MMS-om poslao kolega.

Međutim, iako problem sa prepisivanjem, postoji, a s razvojem tehnologije teško da će se iskorijeniti, Mornar ne smatra da je ometanje signala pametan način za njegovo rješavanje.

Osim što je protuzakonito, ometanje može biti i opasno s obzirom na to da se ne može ograničiti jedino na prostoriju u kojoj se uređaj nalazi.

Netko iz druge prostorije može zvati hitnu pomoć i ne dobiti je zbog ometanja - kaže Mornar. Jedini način na koji se prepisivačima može stati na kraj jesu drakonske kazne u slučaju da ih se uhvati u prepisivanju. A drakonski znači izbacivanje s fakulteta kao što je to slučaj, kaže Mornar, na sveučilištima u SAD-u.

Komentara 8

MO
morales
23:46 28.06.2010.

A ne kaže li se predavaonica, a ne predavaona? I rješavanje, a ne riješavanje? A što se teme tiče, možda se nisu samo tako trebali upustiti u to, ali da prepisivanju s mobitela treba stati na kraj - treba!

Avatar commentator
commentator
23:52 28.06.2010.

Članak završava sa - \"Netko iz druge prostorije može zvati Hitnu i ne dobiti je zbog ometanja - kaže Mornar.\" Na ovo bih odgovorio: \"Ha, ha, i opet ha.\" Zove jadan hitnu iz susjednog razreda pošto su svi otišli, a on je zakasnio pa nemože naći izlazna vrata i u međuvremenu se poćeo gušiti jer su zatvoreni i prozori a zraka postaje sve manje. Oprostite mi komentatori, (ako ćete se naći da gubite vrijeme na ovom članku,) ali mor\'o sam napisat ovakvu glupost na gorenapisanu glupost s kraja članka. A sve mobitele strpat u košaru prije ispita i gotovo, ili nek magarci odu iz škole.

MO
morlak
07:40 29.06.2010.

Baš smo pravi. Nakon što smo zaštitili prava različitih egzotičnih skupina konačno štitimo i prava lopova, falsifikatora i varalica. Nije ni čudo kad se zakoni za ovo područje kuhaju u kuhinji gdje prevladavaju stručnjaci koji su na sličan način kompletirali vlastite studije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije